03 dec 2022 - UE

Germania denunta politica "protectionista" a SUA, criticand si abordarea UE in domeniul energiei

Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a criticat, sâmbătă, "politica economică protecţionistă" a Administraţiei Joseph Biden şi a cerut acţiuni pentru evitarea unui conflict comercial, în contextul sistemului SUA de subvenţii masive, părând să critice şi politicile Uniunii Europene.

"Statele Unite sunt partenerul nostru valoros, dar, in acelasi timp, exista o enorma politica economica protectionista", a declarat Christian Lindner intr-un interviu acordat publicatiei Die Welt, conform site-ului Tagesschau.de.

Christian Lindner a subliniat ca Guvernul de la Berlin va trebui sa actioneze in relatia cu Administratia de la Washington pentru protejarea intereselor Germaniei si pentru evitarea efectelor negative asupra relatiilor comerciale. Germania nu are niciun interes sa ajunga la un conflict comercial cu Statele Unite, de aceea este necesara diplomatie economica, a subliniat Lindner. "Este necesara imbunatatirea capabilitatilor concurentiale. Si trebuie sa intelegem ca solicitarile din ce in ce mai mari ale Uniunii Europene in politicile economice din domeniul energiei sunt la fel de periculoase ca actiunile Statelor Unite de distorsionare a competitiei", a afirmat ministrul de Finante de la Berlin.

Biden s-a declarat increzator ca SUA si UE vor depasi disputele privind subventiile acordate de Washington

Presedintele american, Joseph Biden, s-a declarat increzator joi, cu ocazia intalnirii cu omologul sau din Franta, Emmanuel Macron, ca Statele Unite si Uniunea Europeana vor depasi disensiunile generate de subventiile masive pregatite de Washington, considerate de Bruxelles practici neconcurentiale. "Am avut o discutie detaliata despre Legea privind Reducerea Inflatiei (IRA). (...) Statele Unite si Europa au obiectivul comun de a face investitii indraznete, inclusiv in energie curata, pentru a face fata provocarilor generate de criza climatica si pentru a construi industria viitorului, inclusiv prin productia de baterii si de hidrogen curat. Am stabilit sa discutam actiuni practice pentru a ne coordona si a ne alinia abordarile, astfel incat sa consolidam si sa securizam retelele de aprovizionare, productia si proiectele inovatoare, pe ambele maluri ale Atlanticului", a afirmat Biden, potrivit agentiei MEDIAFAX, in conferinta de presa organizata la Casa Alba alaturi de Emmanuel Macron.

"Le cerem echipelor noastre sa continue activitatile pe aceasta tema, in cadrul consultarilor SUA-UE aflate in curs. Cred ca putem depasi unele diferente care exista, sunt increzator", a subliniat liderul de la Casa Alba.

Bruxellesul si Washingtonul au creat un grup special de lucru pentru abordarea efectelor Legii americane privind Reducerea Inflatiei (IRA), care prevede alocarea unor subventii ecologice in valoare de 369 de miliarde de dolari (354,6 miliarde de euro) si stimularea achizitiilor de produse americane. Statele din cadrul Uniunii Europene sunt preocupate de lipsa de progrese in negocierile cu Washingtonul pentru depasirea disensiunilor. Jozef Sikela, ministrul Comertului din Cehia, tara care detine Presedintia semestriala a Consiliului Uniunii Europene, a declarat saptamana trecuta ca natiunile UE asteapta solutii pana la urmatoarea sesiune a Consiliului bilateral pentru Comert si Tehnologie, programata pe 5 decembrie.

"Ceea ce este important pentru noi este ca Statele Unite constientizeaza preocuparile noastre, iar grupul de lucru trebuie sa furnizeze o solutie acceptabila pentru ambele parti. Ne vom concentra pe identificarea anumitor solutii pana la reuniunea din 5 decembrie", a declarat Jozef Sikela vinerea trecuta. Afirmatiile reprezentantului Presedintiei cehe a Consiliului UE reflecta frustrarea din ce in ce mai mare a Uniunii Europene privind amploarea schemei de subventii din Statele Unite si preocuparile ca esecul in obtinerea unor termeni mai buni pentru UE risca sa genereze o disputa grava, intr-un moment in care ambele parti trebuie sa prioritizeze unitatea transatlantica in contextul invaziei Rusiei din Ucraina.

Legea americana pentru Reducerea Inflatiei (IRA) prevede credite fiscale si subventii destinate clientilor si companiilor din SUA pentru produse precum masini electrice, turbine eoliene si utilizarea hidrogenului ecologic, in contextul in care Statele Unite vor sa reduca emisiile poluante si sa creeze locuri de munca. Legea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2023, dar numeroase companii europene au semnalat deja ca vor opta pentru a face investitii in SUA, in detrimentul Uniunii Europene. Unele state UE, printre care Franta, cer Bruxellesului, conform cotidianului Financial Times, sa riposteze printr-un sistem european de subventii masive, iar ideea pare a fi sustinuta de Germania.

Berlinul are obiectii si privind planul Uniunii Europene de plafonare a pretului la gaze

Statele europene nu au reusit inca sa depaseasca disensiunile privind un mecanism de plafonare a tarifelor la gaze, iar o noua reuniune pe aceasta tema va avea loc in decembrie. Grecia, Italia, Spania, Belgia si Polonia cer plafonarea preturilor la gaze, dar intampina opozitia Germaniei si Olandei, care se tem ca introducerea unui mecanism de limitare a preturilor va deregla piata.

Saptamana trecuta, Comisia Europeana a prezentat o propunere formala privind crearea unui mecanism temporar de plafonare a tarifelor la gaze in spatiul Uniunii Europene, o idee intampinata cu reticenta de Germania si de alte state. Mecanismul de corectie a pietei fusese agreat de principiu pe 21 octombrie de Consiliul European, dar trebuie aprobat formal de Consiliul Uniunii Europene. Comisia Europeana a propus plafonarea preturilor la gaze timp de un an, incepand din ianuarie 2023, in sistemul de referinta european TTF, bursa de gaze cu transferuri de titluri. Proiectul mecanismului de corectie a pietei prevedea introducerea unui plafon de siguranta al preturilor de 275 euro/MWh pentru instrumentele financiare derivate TTF. Mecanismul urma sa fie activat atunci cand tariful instrumentelor financiare derivate TTF depasea 275 euro/MWh timp de doua saptamani si cand aparea o diferenta de 58 de euro in raport cu media pretului la gaz lichefiat (GNL) timp de zece zile.

Guvernele din Spania si Franta au semnalat ca propunerea Comisiei Europene privind plafonarea tarifelor la gaze nu intrunea conditiile pentru a fi aplicata, exprimand temeri ca ar putea genera efecte adverse pe piata de profil.

Germania, sustinuta de alte state UE, a semnalat ca se opune plafonarii preturilor la energie la nivelul Uniunii Europene. "Stabilirea prin lege a unui plafon al tarifelor genereaza riscul ca producatorii de gaz sa vanda unde doresc, astfel ca noi, europenii, nu vom primi mai mult gaz, ci mai putin", afirma cancelarul Olaf Scholz in octombrie, inainte de summitul UE care a agreat in principiu crearea unui astfel de mecanism. Sistemul nu va putea fi implementat fara aprobarea in unanimitate de catre Consiliul UE.

Pe de alta parte, cancelarul Olaf Scholz a fost nevoit sa justifice in mai multe randuri decizia Germaniei de a plafona pretul gazelor pe plan intern prin compensatii in valoare de 200 de miliarde de euro, o masura contestata de Comisia Europeana, de Franta si Polonia. Scholz a reamintit ca Franta, Italia si Spania au adoptat masuri similare.

Sursa : www.mediafax.ro