03 iul 2022 - UE

Georgia se pregateste de proteste pro-UE si cere demisia guvernului. Visul Georgian, responsabil de ultima ,,infrangere" a tarii

Fosta republica sovietica din Caucaz a ,,pierdut trenul" pentru a intra in marea familie europeana, iar oamenii sunt furiosi. Cetatenii si activistii pro-europeni cer demisia guvernului dupa ce alesii au esuat sa asigure candidatura tarii la UE, conform AFP. Zeci de mii de oameni au iesit in strada pentru a protesta, cele mai mari mitinguri din ultimii zeci de ani, realizate de catre activistii pro-democratici si partidele de opozitie. ,,Cerem ca fondatorul partidului de la putere, oligarhul Bidzina Ivanishvili, sa renunte la pozitie de conducere si sa o transfere, in mod constitutional, unui guvern de uniune nationala", declara activistii, pe Facebook, duminica. Un nou guvern ar ,,duce mai departe reformele cerute de catre UE, ceea ce ar conferi tarii statutul de candidat", mai spun acestia. La finele lunii iunie, UE nu a acordat statutul de candidat Georgiei, cerand in schimb ca tara sa treaca intai printr-o serie de reforme. Georgia a anuntat aderarea la UE in acelasi timp cu Ucraina si Republica Moldova, ,,surori" foste sovietice, la cateva zile dupa invazia lui Putin asupra Ucrainei, pe 24 februarie. Pe 23 iunie, UE a acordat statutul de candidat Ucrainei si Moldovei, dar nu si Georgiei, careia ii cere o serie de reforme in domeniul justitiei, sistemului electoral, libertatii presei si lupta impotriva dominatiei oligarhilor. Bidzina Ivanishvili este cel mai bogat om din Georgia. Luna trecuta, Parlamentul European a trecut o rezolutie prin care impune sanctiuni acestuia pentru ,,rolul distructiv" in politica si economia tarii. Oligarhul se apara si spune ca el s-a retras, de fapt, din politica si nu are vreo vina. Prim-ministrul Irakli Garibachvili, politician din partidul Visul Georgian da asigurari populatiei ca guvernul ,,s-a mobilizat" sa indeplineasca cererile Uniunii Europene la timp (pana la finele anului n.red.) ,,pentru a fi obtinut statutul de candidat cat mai curand posibil". La cateva zile de la anuntul negativ al UE, zeci de mii de oameni au iesit in strada, pentru a protesta impotriva guvernului.

Tens of thousands rally in Tbilisi in protest against government demanding reforms in Georgia to enable EU membership ??????

-- Matthijs Pontier ??????? (@Matthijs85)

Sursa : www.mediafax.ro