25 nov 2022 - UE

FT: UE vrea o reactie rapida la sistemul subventiilor din SUA, iar disputele risca sa se amplifice

Uniunea Europeană aşteaptă soluţii urgente pentru depăşirea disensiunilor în relaţia cu Statele Unite privind subvenţiile masive acordate de Administraţia Joseph Biden, în contextul eforturilor de evitare a unui conflict comercial transatlantic, conform cotidianului Financial Times.

Bruxellesul si Washingtonul au creat un grup special de lucru pentru abordarea efectelor Legii americane privind Reducerea Inflatiei (IRA), care prevede alocarea unor subventii ecologice in valoare de 369 de miliarde de dolari (354,6 miliarde de euro) si stimularea achizitiilor de produse americane.

Statele din cadrul Uniunii Europene sunt preocupate de lipsa de progrese in negocierile cu Washingtonul pentru depasirea disensiunilor. Jozef Sikela, ministrul Comertului din Cehia, tara care detine Presedintia semestriala a Consiliului Uniunii Europene, a declarat vineri ca natiunile UE asteapta solutii pana la urmatoarea sesiune a Consiliului bilateral pentru Comert si Tehnologie, programata pe 5 decembrie.

"Ceea ce este important pentru noi este ca Statele Unite constientizeaza preocuparile noastre, iar grupul de lucru trebuie sa furnizeze o solutie acceptabila pentru ambele parti. Ne vom concentra pe identificarea anumitor solutii pana la reuniunea din 5 decembrie", a afirmat Jozef Sikela.

Afirmatiile reprezentantului Presedintiei cehe a Consiliului UE reflecta frustrarea din ce in ce mai mare a Uniunii Europene privind amploarea schemei de subventii din Statele Unite si preocuparile ca esecul in obtinerea unor termeni mai buni pentru UE risca sa genereze o disputa grava, intr-un moment in care ambele parti trebuie sa prioritizeze unitatea transatlantica in contextul invaziei Rusiei din Ucraina.

Legea americana pentru Reducerea Inflatiei este "foarte ingrijoratoare". "Eu vreau cu orice pret sa evitam un razboi comercial. Nu ar fi nimeni avantajat de un razboi comercial", a declarat ministrul olandez al Comertului, Liesje Schreinemacher.

Legea americana pentru Reducerea Inflatiei prevede credite fiscale si subventii destinate clientilor si companiilor din SUA pentru produse precum masini electrice, turbine eoliene si utilizarea hidrogenului ecologic, in contextul in care Statele Unite vor sa reduca emisiile poluante si sa creeze locuri de munca. Legea va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2023, dar numeroase companii europene au semnalat deja ca vor opta pentru a face investitii in SUA, in detrimentul Uniunii Europene. Preturile la energie sunt mult mai mici in Statele Unite.

Unele state UE, printre care Franta, cer Bruxellesului sa riposteze printr-un sistem european de subventii masive, iar ideea este sustinuta de Germania.

Sursa : www.mediafax.ro