14 ian 2022 - UE

FT: Romania ar putea deveni un nou caz Polonia daca nu va recunoaste supremiatia legislatiei UE in fata celei nationale / Iata ce spune comisarului pentru justitie Didier Reynders

In 2021, mai intai intr-o hotarare din luna mai, urmata de o a doua in decembrie, Curtea Europeana de Justitie a declarat ca judecatorii din Romania ar trebui sa puna legislatia UE deasupra legislatiei nationale, inclusiv hotararile Curtii Constitutionale nationale, atunci cand acestea incalca regulile stabilite tratatul UE.

Curtea Constitutionala din tara a respins ideea in doua randuri, sustinand ca judecatorii ar trebui sa puna pe primul loc legislatia romaneasca.

Deciziile CCR au reflectat ceea ce au spus si curtile constitutionale din Polonia si Germania cu privire la suprematia legislatiei UE. Dar, in timp ce actiunea in justitie a Poloniei a fost declansata de premierul tarii (care nu se da inapoi in fata nenumaratelor litigii juridice), Comisia a ingropat securea razboiului cu Germania dupa ce Berlinul a transmis asigurari ca sustine pe deplin suprematia dreptului UE, relateaza Financial Times.

Guvernul Romaniei, potrivit lui Reynders, se situeaza undeva la mijloc:

"Am primit o reactie din partea guvernului roman care a spus: "Vrem sa respectam pe deplin primatul [legislatiei UE] ... dar in cadrul Constitutiei Romaniei". Deci, nu este chiar raspunsul pe care l-am primit de la guvernul german, fara nicio conditie."

Reynders a declarat ca ar putea initia o actiune in justitie impotriva Romaniei, avand in vedere "pozitia reala, permanenta si persistenta a instantei supreme din aceasta tara de a merge impotriva legislatiei UE sau a caracterului obligatoriu al deciziilor CEJ".

Astfel, tara noastra ar putea devini dupa cum numeste Finanacial Times "o mini Polonia" si ar putea fi amendata cu milioane de euro daca refuza sa puna in aplicare verdictele instantei europene.

Una dintre principalele cereri ale UE este desfintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie.

Reynders a declarat ca ministrul roman al justitiei a promis ca unitatea speciala va fi desfiintata ca parte a unei reforme mai ample, care nu a fost inca aprobata de parlamentul tarii.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat saptamana trecuta ca Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ) va fi desfiintata pana la sfarsitul lunii martie, insa aceasta unitate de parchet nu va fi inlocuita de o structura asemanatoare, respectiv "SIIJ 2.0".

Catalin Predoiu a precizat la Ministerul Justitiei ca proiectul de desfiintare a Sectiei speciale va fi prezentat in Guvern in luna februarie si apoi trimis la vot in Parlament, probabil in prima jumatate a lunii martie, dar numai daca primeste aviz pozitiv de la Consiliul Superior al Magistraturii.

De altfel, in programul de guvernare al Coalitiei PNL - PSD - UDMR se specifica faptul ca, pana la data de 31 martie 2022, se va adopta un act normativ care sa prevada incetarea activitatii Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie, urmand ca aceasta sa fie inlocuita de o noua structura, care se ofere "garantii de independenta a magistratilor".

Sursa : www.mediafax.ro