25 mai 2023 - UE

FT: Cererea de gaz in UE probabil va scadea in 2023 sub volumul importurilor din Rusia

Cererea de gaz natural în Uniunea Europeană ar urma să scadă mai mult decât importurile totale din Rusia, în cursul acestui an, conform unui document oficial vizualizat de cotidianul Financial Times.

Actiunile de reducere a consumului de gaz aplicate de cele 27 de state membre UE vor conduce, estimativ, la un volum in scadere cu 60 de miliarde de metri cubi in 2023, comparativ cu media consumului din ultimii cinci ani, potrivit unui document intern al Comisiei Europene obtinut de FT.

"Acest lucru constituie mai mult decat volumul gazului care ar urma sa fie importat din Rusia in 2023 (...)", arata documentul Comisiei Europene. Anul trecut, Uniunea Europeana a reusit sa reduca volumul consumului de gaz cu opt miliarde de metri cubi.

"Scaderea consumului nu este un noroc", ci este rezultatul reglementarilor de urgenta aplicate de statele UE ca reactie la situatia aparuta dupa invazia rusa in Ucraina, a declarat Kadri Simson, comisarul UE pentru Energie, intr-o sesiune a comisarilor desfasurata miercuri, potrivit stenogramelor vizualizate de FT.

Statele membre UE au stabilit in 2022 sa diminueze consumul de gaz cu 15%, iar obiectivul a fost depasit, potrivit datelor Comisiei Europene. "Datele privind reducerea consumului sunt semnificative, Rusia si-a pierdut influenta in materie de gaze asupra Europei", a declarat un oficial din cadrul Comisiei Europene responsabil de politicile energetice.

Analistii noteaza insa ca Uniunea Europeana a avut o iarna blanda in 2022 si ca, in contextul preturilor mari la energie, productia industriala a fost redusa.

Sursa : www.mediafax.ro