Franta si Germania propun o Europa in patru cercuri si viteze. Zona Euro si Schengen vor forma "prima Europa", urmata de UE in sine / Documentul circula printre oficialii de la Bruxelles
Experţii franco-germani au prezentat o propunere de reforme structurale radicale pentru Uniunea Europeană, în contextul în care se fac presiuni pentru aderarea unor noi ţări membre până la sfârşitul deceniului, relatează Politico.
Raportul, comandat de cele mai mari doua tari ale UE, vizeaza revizuirea normelor si pregatirea pentru guvernarea intr-o uniune formata din 30 sau mai multe tari.
Autorii preconizeaza un model de UE in patru cercuri concentrice.
"1. Cercul interior (integrare profunda in domenii precum zona euro si Schengen) 2. UE; 3. Membrii asociati; 4. Comunitatea politica europeana [o asociatie libera de lideri europeni care se intalnesc de doua ori pe an pentru a discuta]", scriu ei.
Ministrii UE discuta miercuri acest document, pregatind terenul pentru viitorul summit al liderilor nationali din octombrie, in cadrul caruia se asteapta ca extinderea sa fie principala tema pe ordinea de zi.
"Este clar ca extinderea UE si reforma UE merg mana in mana. Si trebuie sa incepem cu acest lucru acum", a declarat miercuri dimineata, la Bruxelles, ministrul german pentru Europa, Anna Luhrmann, in fata presei.
Raportul intocmit de un grup de 12 experti propune reforme radicale pentru a eficientiza structura UE, inclusiv reducerea numarului de comisari si de membri ai Parlamentului European, precum si eliminarea vetourilor nationale.
De asemenea, studiul analizeaza mai multe optiuni privind modul de functionare a unei UE mai mari, inclusiv un buget mai mare, legarea mai stricta a platilor UE de conditiile statului de drept si trecerea la votul majoritar in locul unanimitatii in Consiliul European.
Intr-un demers care s-ar putea dovedi controversat pentru Franta si Germania, expertii propun, de asemenea, redistribuirea unei ponderi mai mari a voturilor in Consiliu pentru tarile mai mici din UE, pentru a compensa pierderea dreptului de veto national.
In prezent, opt tari sunt candidate la aderarea la UE, printre care Ucraina, Moldova si sase tari din Balcani.
Sursa : www.mediafax.ro