22 sep 2020 - UE

Franta se opune reintroducerii regulilor UE de disciplina bugetara in forma anterioara pandemiei

Administratia Emmanuel Macron a semnalat, marti, ca se opune reinstituirii regulilor de disciplina bugetara care existau la nivelul Uniunii Europene inainte de a fi suspendate din cauza crizei pandemiei.

"Nu se poate imagina restabilirea aceluiasi Pact de Stabilitate si Crestere Economica. Sunt necesare reguli bugetare? Desigur. Insa trebuie revizuite? Desigur", a declarat Clement Beaune, secretar de stat francez pentru Afaceri Europene, citat de Agentia France-Presse si de cotidianul Le Figaro.

Uniunea Europeana a suspendat in martie aplicarea reglementarilor prevazute in Pactul de Stabilitate si Crestere Economica. Printre obligatiile pe care statele membre nu trebuie sa le mai respecte se numara mentinerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB.

Comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, a evitat sa precizeze cand vor fi reinstituite regulile bugetare.

"Nu putem reinstitui Pactul de Stabilitate in forma anterioara, deoarece suntem intr-o perioada in care va trebui sa investim in continuare in economii", a insistat Clement Beaune, mentionand planurile UE privind tranzitia ecologica si digitala.

"Vom avea, la iesirea din criza, plafon privind deficitul si privind datoriile suverane, care insa vor fi foarte diferite de realitatea care exista acum cativa ani in Europa", a explicat oficialul guvernamental francez.

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, afirma in noiembrie 2019, intr-un interviu acordat revistei The Economist, ca "dezbaterile privind deficitul de 3% in cazul bugetelor nationale si de 1% in cazul bugetului european apartin altui secol".

Sursa : www.mediafax.ro