03 dec 2022 - UE

Franta interzice zborurile interne unde exista alternativa feroviara. Trei rute sunt afectate dupa aprobarea UE

Comisia Europeană a aprobat planul Franţei de interzicere a zborurilor pe distanţe scurte unde există o alternativă feroviară ce poate fi asigurată în mai puţin de 2h30, dar va afecta doar trei rute.

Parlamentarii francezi au votat in 2021 pentru a interzice zborurile interne pe distante scurte atunci cand exista o conexiune feroviara alternativa de doua ore si jumatate sau mai putin. Propunerea initiala, care a necesitat unda verde de la Bruxelles, urma sa afecteze opt rute.

Acum, Comisia a declarat ca interdictia poate avea loc doar daca exista alternative feroviare reale disponibile pentru aceeasi ruta, ceea ce inseamna mai multe conexiuni directe in fiecare zi in fiecare sens, relateaa .

Acest lucru inseamna ca doar trei rute vor intra in prezent sub incidenta interdictiei: calatoriile intre Paris-Orly si Bordeaux, Nantes si Lyon.

Executivul UE a declarat ca Franta a fost indreptatita sa introduca masura cu conditia ca aceasta sa fie "nediscriminatorie, sa nu denatureze concurenta intre transportatorii aerieni, sa nu fie mai restrictiva decat este necesar pentru a rezolva problema".

Alte trei rute ar putea fi adaugate - intre Paris Charles de Gaulle si Lyon si Rennes, precum si intre Lyon si Marsilia - daca serviciile feroviare se vor imbunatati.

Aceste rute nu indeplinesc in prezent pragul, deoarece calatorii care incearca sa ajunga la aeroporturile din Paris si Lyon nu au o conexiune feroviara care sa le permita sa ajunga suficient de devreme dimineata sau suficient de tarziu seara.

Alte doua rute propuse - de la Paris Charles de Gaulle la Bordeaux si Nantes - au fost excluse din masura deoarece durata calatoriei pe calea ferata depaseste limita de doua ore si jumatate.

"Acesta este un pas important inainte si sunt mandru ca Franta este un pionier in acest domeniu", a declarat ministrul francez al transporturilor, Clement Beaune, intr-o declaratie transmisa prin e-mail.

Grupurile ecologiste au fost, de asemenea, incurajate de aprobarea Comisiei, dar au subliniat ca tara trebuie sa faca mult mai mult pentru a decarboniza transportul.

Sursa : www.mediafax.ro