12 oct 2018 - UE

Fostul comisar european pentru extindere, despre forta de munca: Nu cred ca ar trebui sa privim piata muncii din UE ca pe un magazin inchis

„În cazul industriei IT din România, cred că aceasta ar trebui să aibă o dublă strategie: să utilizeze mai bine potenţialul care există în ţară şi în acelaşi timp să faciliteze accesul persoanelor calificate din ţările vecine din afara UE“, a declarat fostul oficial european într-un interviu pentru ZF.

Romania ar trebui sa aiba o po-litica privind forta de munca din IT prin care sa folo-seasca mai bine potentialul intern dar sa nu-si inchida granitele nici in fata specialistilor din tarile vecine - precum Re-publica Moldova si Ucraina - care pot aco-peri deficitul puternic de personal, afirma, intr-un interviu pentru ZF Gunter Verheugen, fostul comisar european pentru extindere.

,,Nu cred ca ar trebui sa privim piata muncii din UE ca pe un magazin inchis. Faptele demografice ne spun ca vom avea nevoie de mai multa imigratie in viitor. Ucraina si Moldova au acorduri ambitioase de asociere cu UE si, daca totul se desfasoara conform planului, ambele tari vor fi integrate complet din punct de vedere economic in viitorul apropiat. Libera circulatie a fortei de munca este o parte indispensabila a pietei comune", a raspuns fostul oficial european la intrebarea daca UE ar trebui sa isi schimbe politicile privind ,,importul" fortei de munca din statele care nu sunt membre pentru a rezolva lipsa imensa de specialisti IT. ,,In cazul industriei IT din Romania, cred ca aceasta ar trebui sa aiba o dubla strategie: sa utilizeze mai bine potentialul care exista in tara si in acelasi timp sa faciliteze accesul persoanelor calificate din tarile vecine din afara UE", a afirmat el.

Intrebat cum evalueaza pozitia UE la nivel global din punctul de vedere al lansarii si adoptarii de tehnologii inovative, fostul comisar european a declarat ca in opinia sa nu se poate spune ca Asia si SUA sunt numarul unu la toate capitolele. ,,General vorbind, nu putem spune ca UE se afla in urma Asiei si a SUA atunci cand vine vorba de noile tehnologii. In unele zone, tarile UE continua sa se pozitioneze in fata, iar in alte sectoare UE ramane in urma. Un bun exemplu este industria automobilelor sau intregul sector al solutiilor de mobilitate. Este foarte posibil ca masina viitorului sa nu fie dezvoltata pentru prima data in UE." Solutia pentru o pozitie mai buna a UE sta in educatie si investitii, a adaugat el. ,,Se stie de multi ani ce trebuie sa facem: avem nevoie de o educatie mai buna, de o forta de munca mai calificata si de mai multe investitii in cercetare si dezvoltare. In secolul XXI, inovatia tehnologica nu este creatia unui singur geniu, ci un proces care necesita strategie, cheltuieli si organizare. Cred ca UE ar trebui sa-si concentreze politica de inovare asupra crearii dispozitiilor bugetare pentru cele mai importante tehnologii, indispensabile in ceea ce priveste competitivitatea in deceniile viitoare."

Cititi continuarea aici.

Sursa : www.mediafax.ro