29 iul 2021 - UE

Florin Citu contrazice presa germana, dupa criticile aduse PNRR-ului Romaniei: In proportie de 95% este negociat cu UE

,,Este un document foarte bun, Romania va primi 29,9 miliarde de euro in perioada urmatoare, este ca o doza de adrenalina pentru aceasta economie in urmatorii ani de zile. Ii contrazic, pentru ca PNRR-ul Romaniei este in proportie de 95% negociat cu UE. Sunt anumite detalii, in perioada urmatoare le vom discuta si sunt sigur ca vom avea PNRR-ul aprobat", a declarat joi premierul, raspunzand unei intrebari cu privire la criticile presei germane.

Publicatia germana WELT a analizat intr-un articol recent publicat PNRR-urile prezentate de tarile din UE si modul cum acestea au fost primite de Bruxelles. .

Comisia nu va decide asupra PNRR-ului romanesc pana la sfarsitul lunii septembrie. Planul prezentat de Bucuresti a ridicat multe semne de intrebare la Bruxelles, noteaza publicatia germana WELT.

La Bruxelles, PNRR-ul romanesc este vazut ca avand deficite semnificative, inclusiv lipsa informatiilor privind costurile si cheltuielile. Atat de mari erau lacunele, incat guvernul roman a trebuit sa solicite oficial Comisiei prelungirea termenului de evaluare pana la sfarsitul lunii septembrie, se precizeaza in articolul publicat de WELT.

Publicatia germana mai spune ca pasul anterior mentionat este probabil sa fi fost precedat de un avertisment de la Bruxelles, potrivit caruia ,,Comisia ar putea respinge planul fara informatii suplimentare".

Totusi, situatia Romaniei nu este cea mai grava. Doua tari nu au prezentat pana acum planurile la Bruxelles. Olanda si Bulgaria care se afla in crize politice ca urmare a alegerilor parlamentare nu au un Guvern in deplina capacitate si nu au trimis inca un plan catre Comisie. Si in Ungaria exista probleme din cauza unor tensiuni intre Guvernul de la Budapesta si UE.

Sursa : www.mediafax.ro