23 mar 2023 - UE

Eurostat: Puterea de cumparare a romanilor a ajuns sa fie cu 23% sub media UE

Puterea de cumpărare a românilor, calculat din perspectiva PIB per capita, este cu 23% sub media UE, nivel similar cu cel din Ungaria şi Portugalia, devansând alte cinci ţări europene, respectiv Bulgaria, Slovacia, Grecia, Croaţia şi Letonia, potrivit datele publicate joi de Eurostat.

Cea mai mica putere de cumparare a fost inregistrata in 2022 de catre Bulgaria, care este cu 41% sub media UE, scrie Ziarul Financiar.

La polul opus se afla Luxemburg si Irlanda, cu un PIB per capita cu 161%, respectiv 134% peste media UE.

Datele Eurostat arata diferente majore intre statele UE in ceea ce priveste PIB per capita, indicator folosit pentru a masura activitatea economica. Astfel, 16 tari se situeaza sub media europeana, inclusiv toate statele membre din Europa Centrala si de Est, cu exceptia Austriei (25% peste medie).

Tot sub medie se afla Italia (-4%) si Spania (-15%).

Franta este cu doar 1% peste media UE, urmata de Malta, cu 2%.

O alta diferenta majora care reiese din analiza Eurostat este distanta uriasa dintre Luxembourg si Irlanda si urmatoarea clasata, Danemarca, aflata la doar 36% peste media europeana.

In opinia analistilor Eurostat, nivelul ridicat al PIB per capita Luxembourg este explicat partial de numarul mare de straini care lucreaza in aceasta tara, si contribuie la formarea PIB, fara a fi parte din populatia rezidenta.

Sursa : www.mediafax.ro