25 nov 2021 - UE

Emmanuel Macron sustine admiterea Croatiei in Schengen, dar vrea reformarea spatiului UE de libera circulatie

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat joi, la Zagreb, că susţine aderarea Croaţiei la Schengen, semnalând însă că este necesară reformarea spaţiului european de liberă circulaţie.

"Croatia a demonstrat soliditatea dispozitivului sau de securitate. Aderarea Croatiei ar face mai eficienta functionarea Schengen", a afirmat Emmanuel Macron in cursul intrevederii cu premierul Croatiei, Andrej Plenkovic.

Presedintele Frantei a subliniat ca eventuala admitere a Croatiei s-ar inscrie in "reformarea Schengen", care ar trebui sa beneficieze de o "guvernare mai politica", potrivit Agentiei France-Presse.

Administratia de la Paris vrea un Spatiu Schengen "mai eficient" impotriva imigrantilor clandestini, prin intensificarea controalelor la frontierele externe, dar si in apropierea granitelor statelor care fac parte din zona europeana de libera circulatie.

"Vrem sa remediem lipsurile din dispozitivele de control de la frontierele externe ale Spatiului Schengen, dar sa mentinem si posibilitatea de a avea controale interne, inclusiv in zonele frontaliere, adica la cativa kilometri de granitele statelor membre", a explicat un consilier prezidential francez. Parisul ar vrea ca patrulele de frontiera franceze sa poata transfera imediat un imigrant clandestin intr-un stat vecin pe care l-a tranzitat ilegal.

O reuniune a Consiliului Uniunii Europene pe tema reformarii Spatiului Schengen este programata pe 9-10 decembrie.

Dupa naufragiul produs in Canalul Manecii, Emmanuel Macron a cerut intensificarea cooperarii europene in combaterea imigratiei. "Este necesara o cooperare europeana mai puternica, Franta este o tara de tranzit, noi luptam impotriva retelelor de traficanti de persoane, dar trebuie sa amelioram si cooperarea europeana", a declarat Emmanuel Macron.

"Atunci cand acesti oameni ajung pe malul Canalului Manecii este deja prea tarziu. Trebuie sa ii responsabilizam pe partenerii nostri, de aceea avem nevoie sa intensificam cooperarea cu Belgia, Olanda, Germania, dar si cu Marea Britanie si Comisia Europeana", a subliniat Emmanuel Macron.

Cel putin 27 de imigranti extracomunitari care incercau sa ajunga in Marea Britanie au murit, iar altii sunt disparuti, dupa ce o ambarcatiune de mici dimensiuni s-a scufundat miercuri in Canalul Manecii.

Sursa : www.mediafax.ro