07 ian 2022 - UE

Emmanuel Macron si Ursula von der Leyen vor ca UE sa aiba un rol major in securitatea globala

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, ţară care a preluat Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, şi Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, au insistat, vineri, asupra necesităţii ca UE să participe la negocierile cu SUA şi Rusia în materie de securitate.

"Oricare ar fi solutia, aceasta trebuie sa fie in cadrul Europei. Nu exista solutii decat impreuna cu Europa", a afirmat Ursula Von der Leyen, referindu-se la tensiunile din Ucraina si la securitatea Europei.

"Situatia regionala impune ca Europa, Uniunea Europeana sa poata propune propria viziune asupra lucrurillor, sa actioneze si sa discute cu partile implicate. Vom prezenta impreuna o viziune asupra arhitecturii europene de securitate", a declarat, la randul sau, Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro.

Presedintele Frantei a anuntat ca, alaturi de cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, va propune organizarea unei noi sesiuni in Formatul Normandia, cu Rusia si Ucraina, "in urmatoarele saptamani", pentru reducerea tensiunilor.

Emmanuel Macron a salutat dialogul dintre presedintii Statelor Unite si Rusiei, Joseph Biden si Vladimir Putin. "Eu cred ca este un lucru bun", a subliniat liderul Frantei. Insa Macron este convins ca si Uniunea Europeana trebuie sa dialogheze cu Rusia. "A dialoga nu inseamna a face concesii; la inceput constatam dezacordurile si incercam sa construim viitorul. Este necesar un dialog sincer, cu exigente, coordonat", a argumentat Emmanuel Macron.

Sursa : www.mediafax.ro