21 ian 2022 - UE

Emmanuel Macron merge in Germania, in contextul negocierilor SUA-Rusia si consolidarii autonomiei UE

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care vrea consolidarea autonomiei strategice a Uniunii Europene, se va deplasa marţi la Berlin, pentru o întrevedere cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, iar pe agenda discuţiilor figurează criza din Ucraina şi solicitările ruse privind garanţii de securitate.

"Cancelarul Olaf Scholz il va primi marti, 25 ianuarie, pe presedintele Frantei, Emmanuel Macron, care va efectua o vizita la Biroul cancelarului. In centrul discutiilor este inceperea mandatului Frantei la Presedintia Consiliului Uniunii Europene si Presedintia germana a G7, precum si teme internationale curente. Vor discutate si subiecte de pe agenda bilaterala", anunta Guvernul Germaniei, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu si vizualizat de MEDIAFAX.

"Va fi discutata inclusiv situatia de la frontierele Ucrainei", a declarat Christiane Hoffmann, purtatoarea de cuvant a Guvernului de la Berlin, conform postului german N-TV.

Intalnirea lui Emmanuel Macron cu Olaf Scholz intervine in contextul negocierilor dintre SUA si Rusia pe tema garantiilor de securitate. Moscova cere garantii ca NATO nu va continua extinderea spre est si vrea diminuarea efectivelor si capabilitatilor militare NATO din Romania si Bulgaria.

Emmanuel Macron propune consolidarea autonomiei strategice a Uniunii Europene si a semnalat intentia de a trimite trupe in Romania pentru consolidarea apararii pe flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice. Uniunea Europeana solicita sa fie implicata direct in negocierile dintre Statele Unite si Rusia privind arhitectura de securitate in Europa. "Urmatoarele saptamani trebuie sa ne permita sa realizam o propunere europeana in sensul construirii unei noi ordini in materie de securitate si stabilitate", a afirmat Emmanuel Macron, in contextul in care Franta detine Presedintia semestriala a Consiliului Uniunii Europene. "Europa trebuie sa construiasca in sfarsit o ordine a securitatii colective pe continentul nostru. Este necesara reinarmarea strategica a Europei, in calitatea de putere a pacii si echilibrului", a subliniat Emmanuel Macron in discursul rostit miercuri in Parlamentul European.

"Mai ales in relatia cu Rusia, este necesar un dialog sincer, cu exigente clare, in contextul actiunilor destabilizatoare, ingerintelor si manipularilor. Trebuie sa ne axam pe valori concepute acum 30 de ani nu impotriva Rusiei, ci in colaborare cu Rusia. Sunt valori precum evitarea utilizarii fortei, a amenintarilor si presiunilor, optiunea libera a statelor de a participa la organizatii, aliante si aranjamente de securitate, inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritoriala a statelor, respingerea sferelor de influenta. Tine de noi sa reafirmam aceste valori si sa sanctionam eficient incalcarea acestora", a insistat Emmanuel Macron.

In discursul rostit in Haguenau, la un Comandament militar francez, Emmanuel Macron ca este necesara o strategie de consolidare a apararii Frantei si Europei, o "strategie independenta, deplin suverana, o strategie a puterii pacii si echilibrului". "Este vorba de contributia armatei noastre la echilibrul din Europa. Am continuat sa desfasuram efective militare pentru securitatea partenerilor europeni, in cadrul misiunilor NATO, in tarile baltice, si vom continua sa facem acest lucru; chiar am indicat disponibilitatea noastra de a merge mai departe; in cadrul NATO, ne angajam sa participam la noi misiuni, pentru a ne asuma toate responsabilitatile, in cadrul misiunilor de tipul consolidarii prezentei militare avansate, in special in Romania, daca se va decide", a declarat presedintele Frantei.

Sursa : www.mediafax.ro