16 oct 2020 - UE

Directorul Agentiei Europene a Medicamentulu: UE probabil va avea primele vaccinuri anti-Covid la inceputul anului 2021

Uniunea Europeana probabil va avea primele vaccinuri anticoronavirus la inceputul anului 2021, afirma Guido Rasi, directorul Agentiei Europene a Medicamentului, intr-un interviu acordat postului italian SkyTG24.

"Este foarte dificil, aproape imposibil, sa avem vaccinul in 2020. As spune ca anul vaccinului va fi 2021 si speram ca va fi anul vaccinurilor, mai mult de unul. Este dezirabil si foarte probabil ca vor fi mai multe vaccinuri, lucram in acest sens, avem deja doua in faze de preobservare, ceea ce noi numim revizuire in curs, iar probabil ca saptamana viitoare va aparea al treilea. Procedurile sunt rapide", a declarat Guido Rasi.

Guido Rasi a exprimat speranta ca vaccinarea grupelor de risc va putea incepe in primavara anului 2021. "Va incepe o vaccinare semnificativa. In opinia mea, disponibilitatea dozelor va creste foarte rapid dupa aprobare; cred ca, daca suntem norocosi, multi dintre cei care vor vrea sa fie vaccinati ar putea fi vaccinati in vara anului 2021. Dar vaccinul va fi doar inceputul sfarsitului pandemiei, nu este sfarsitul", a subliniat directorul Agentiei Europene a Medicamentului.

Restrictiile antiepidemice ar putea fi relaxate dupa primele date referitoare la "raportul dintre eficienta si aplicarea practica a vaccinului, cand se va vedea cate persoane raspund la vaccin, cat este de intens si cat dureaza imunitatea. Vor fi necesare cel putin sase luni pentru a intelege situatia", a precizat Guido Rasi.

Referindu-se la situatia actuala, directorul Agentiei Europene a Medicamentului a explicat ca este foarte apropiata posibilitatea de utilizare a anticorpilor monoclonali. "Medicii din prima linie au invatat sa gestioneze coronavirusul si in a doua faza clinica a bolii. Sunt cel putin doua sau trei medicamente sau abordari clinice care sigur sunt eficiente, cum ar fi utilizarea cortizonului in momentul potrivit, nici prea devreme, nici prea tarziu, sau chiar utilizarea anticoagulantelor. Acum este foarte apropiata posibilitatea de utilizare a anticorpilor monoclonali, cei care se pare ca au fost utilizati si de Casa Alba", a explicat directorul Agentiei Europene a Medicamentului.

In privinta restrictiilor, Guido Rasi a subliniat ca si in momentul de fata pot fi desfasurate multe activitati daca sunt respectate niste reguli. "Daca sunt organizate bine traseele, distantarea si, evident, daca este folosita masca, pot fi facute multe activitati. Nu este usor, dar daca este folosita masca si se pastreaza distanta, teoretic pot fi facute multe lucruri. Carantina generala este necesara cand nu poate fi garantat acest sistem logistic, care nu este atat de simplu", a subliniat Guido Rasi.

Pana in prezent, la nivel mondial au fost raportate peste 39 de milioane de cazuri de infectare cu virusul Sars-CoV-2 si peste 1,1 milioane de decese, potrvit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins (SUA).

Sursa : www.mediafax.ro