15 mar 2019 - UE

Corina Cretu: Guvernul nu a facut solicitare la UE pentru finantarea Autostrazii Moldova, desi o putem finanta

Comisarul european Corina Creţu a declarat, vineri, după protestul #şîeu de la nivel naţional, că Guvernul nu a trimis o solicitare de finanţare pentru studiul de fezabilitate al Autostrăzii Moldova, deşi cererea poate fi aprobată.

,,Vreau sa va amintesc ca eu am atras semnale de alarma asupra nevoii de conectare a Romaniei la reteaua europeana de autostrazi si transport inca din prima zi a mandatului meu. Exista un Master Plan aprobat de Comisia Europeana inca din 2015, si pentru mine este absolut inexplicabil de ce, dupa ce o tara isi stabileste prioritatile, nu depune si proiecte aferente catre Uniunea Europeana", a declarat, vineri, Corina Cretu, intr-o conferinta de presa.

Potrivit comisarului european, Romania este pe primul loc in Europa in ceea ce priveste rata mortalitatii in accidentele rutiere.

,,Este foarte trist ca Romania este pe primul loc in ceea ce priveste rata mortalitatii in accidente rutiere. Infrastructura de transport inseamna, de fapat, investitii, locuri de munca si o viata mai buna pentru cetateni", mai spune Cretu.

Aceasta mai precizeaza ca in ceea ce priveste Autostrada Moldova, Guvernul nu a facut la Comisie o solicitare de finantare pentru studiul de fezabilitate, asta in ciuda faptului ca, asa cum sustine Cretu, Comisia ar fi fost de acord cu o finantare.

,,In legatura cu Autostrada Moldova, serviciile noastre au avut consultari cu Guvernul Romaniei. Putem oferi finantare pentru realizarea studiului de fezabilitate (...) dar avem nevoie de o solicitare din partea Guvernului Romaniei, pe care nu o avem. Deci noi ne-am oferit la Comisie sa realizam studiul de fezabilitate pentru Autostrada Ungheni - Iasi - Targu Mures, pe perioada actuala de programare. Dar aceste lucruri nu le putem face fara a primi proiectele la Comisie", a mai declarat Cretu.

Anuntat in urma cu 11 zile, protestul initiat de omul de afaceri sucevean Stefan Mandachi, care a construit primul si singurul metru de autostrada din Moldova, a devenit unul national, iar vineri, mii de oameni au oprit lucrul, la ora 15, pentru 15 minute.

Sursa : www.mediafax.ro