14 iun 2018 - UE

Consiliul UE aproba masurile comerciale de retorsiune impotriva Statelor Unite

(Adaugă informaţii de context)

Consiliul Uniunii Europene a aprobat joi, in unanimitate, masurile de retorsiune propuse de Comisia Europeana impotriva Statelor Unite dupa ce Administratia Donald Trump a impus taxe vamale la importurile de otel si aluminiu.

"Aplicarea acestor masuri a fost adoptata in unanimitate" de reprezentantii statelor membre, a anuntat Consiliul Uniunii Europene, potrivit cotidianului Le Figaro.

Comisia Europeana va lua putea astfel sa aplice masurile de retorsiune impotriva Statelor Unite.

Comisia Europeana a propus impunerea de taxe vamale suplimentare la produse fabricate in Statele Unite, incepand din iulie, ca reactie la tarifele introduse de presedintele Donald Trump la importurile de otel si aluminiu. "Colegiul Comisarilor UE a adoptat decizia de impunere a unor taxe suplimentare asupra tuturor produselor din SUA despre care a fost informata Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), in cadrul ripostei fata de tarifele introduse de SUA la produsele din otel si aluminiu. In urma deciziei de astazi privind impunerea de taxe suplimentare la importurile din SUA, Comisia Europeana asteapta finalizarea procedurii aferente in coordonare cu statele membre inainte de sfarsitul lunii iunie, astfel incat noile taxe sa inceapa sa fie aplicate din iulie", a comunicat Comisia Europeana.

"Este vorba de o reactie calculata si proportionata la decizia unilaterala si ilegala luata de Statele Unite de a impune tarife la exporturile europene de aluminiu si otel. Reactia UE este conforma in totalitate cu reglementarile comerciale internationale. Regretam ca Statele Unite nu ne-au lasat alta optiune in afara celei de a apara interesele UE", a declarat Cecilia Malmstrom, comisarul UE al Comertului.

Administratia din Mexic a dispus introducerea de taxe vamale suplimentare pentru produse din Statele Unite, ca reactie la masuri similare adoptate de presedintele american, Donald Trump. Mexicul impune taxe vamale de 20% la importurile de carne de porc din Statele Unite, la mere si cartofi. Otelul exportat de firme americane va fi taxat cu tarife cuprinse intre 15% si 25%, iar unele sortimente de branza si marci de whisky vor avea tarife suplimentare de 20-25%.

Presedintele SUA, Donald Trump, a impus taxe vamale de 25% la importurile de otel si de 10% pentru aluminiu. Tarile din Uniunea Europeana erau exceptate, dar Donald Trump a refuzat prelungirea exceptiilor dupa 1 iunie.

Uniunea Europeana va riposta in mod "determinat si unitar" la taxele vamale "ilegale" impuse de Administratia Donald Trump, a avertizat Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Bruxellesul a semnalat ca va contesta la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) masurile aplicate de Administratia de la Washington.

Sursa : www.mediafax.ro