31 ian 2023 - UE

Comisar european: UE nu vrea sa poarte un razboi al subventiilor cu Statele Unite

Uniunea Europeană nu doreşte să poarte un război al subvenţiilor împotriva Statelor Unite din cauza Legii privind reducerea inflaţiei, a declarat marţi, la Berlin, comisarul european Paolo Gentiloni.

Comisia Europeana intentioneaza sa prezinte miercuri un pachet de masuri de promovare a industriei europene, ca raspuns la pachetul de subventii de 370 de miliarde de dolari al Statelor Unite pentru promovarea tehnologiilor ecologice.

In decembrie, UE a declarat ca isi va adapta normele privind ajutoarele de stat pentru a preveni un exod al investitiilor declansat de Legea privind reducerea inflatiei a administratiei Biden, temandu-se ca aceasta ar putea atrage intreprinderile din UE si dezavantaja companiile europene.

"Aceasta este o provocare pentru competitivitatea noastra care se adauga la provocarile deja existente", a declarat Gentiloni.

Un proiect al planului Comisiei de sprijinire a industriilor care se confrunta cu concurenta americana si chineza, consultat luni de , a precizat ca acesta va produce un cadru de reglementare mai simplu pentru producatorii de tehnologii considerate esentiale pentru indeplinirea obiectivelor UE in materie de schimbari climatice, inclusiv proceduri de autorizare mai rapide.

"Nu vom incepe aceasta discutie de la capat, adica de la finantare", a spus Gentiloni.

Comisia Europeana nu va propune niciun nou imprumut comun al UE, se arata intr-un proiect al "Planului industrial pentru Green Deal", publicat luni.

Sursa : www.mediafax.ro