22 sep 2020 - UE

Ciprul blocheaza sanctiunile UE impotriva Belarusului

In ciuda apelurilor formulate de liderul opozitiei din Belarus, UE nu a reusit sa adopte sanctiuni impotriva regimului presedintelui Alexander Lukashenko.

Cipru a blocat masurile, conditionand implementarea acestora de adoptarea unor sanctiuni similare si impotriva Turciei, au spus diplomatii europeni, dupa intalnirea ministrilor de externe de la Bruxelles de luni.

Subiectul va fi abordat din nou la reuniunea liderilor UE, care va avea loc joi si vineri, unde conflictul cu privire la rezervele de energie din estul Mediteranei va ocupa un loc central pe agenda de lucru.

,,Desi exista o vointa clara de a adopta aceste sanctiuni [impotriva Belarusului], acest lucru nu a fost posibil astazi, deoarece nu a fost atinsa unanimitatea necesara", a declarat reporterilor Josep Borrell, seful politicii externe a UE. El a adaugat: ,,Daca nu vom putea face asta, este in joc credibilitatea noastra".

, la mai mult de cinci saptamani dupa ce ministrii de externe au cazut de acord in principiu sa impuna sanctiuni Belarusului. S-a intocmit si o lista de aproximativ 40 de persoane vizate de sanctiuni, pentru fraudarea alegerilor prezidentiale de luna trecuta si pentru reprimarea protestelor.

Inainte de reuniunea CAE, ministrii de externe ai UE s-au intalnit cu lidera opozitiei din Belarus, Svetlana Tichanovskaya, autoexilata in Lituania, care ulterior a declarat reporterilor ca blocul UE ar trebui ,,sa fie mai curajos" si sa impuna sanctiuni.

Nicosia a aprobat public ideea sanctiunilor impotriva Belarusului, dar declara ca doreste ca pozitia statelor membre UE fata de tarile terte acuzate de incalcarea legislatiei internationale sa fie una consecventa.

Seful diplomatiei cipriote spune ca tara sa e gata sa puna in aplicare deciziile asupra carora au convenit ministrii de externe ai UE la reuniunea din august: ,,Ramanem pregatiti asa cum am fost din primul minut pentru a continua pe baza acordului convenit".

Disputa privind impunerea sanctiunilor a evidentiat modul in care o singura tara sau un grup mic poate zadarnici obiectivele politicii externe a UE si poate promova compromisuri in chestiuni care nu au legatura cu problema in cauza.

Incercarile de trecere de la votul in unanimitate la votul majoritar nu au reusit sa castige teren, deoarece statele membre sunt dornice sa-si pastreze puterea de veto cu privire la chestiunile pe care le considera de interes national vital.

Sursa : www.mediafax.ro