24 nov 2022 - UE

Ciolos: Amanarea deciziei pe Schengen ar fi riscanta. Suedia va prelua presedintia Consiliului UE

Eurodeputatul Dacian Cioloş afirmă că amânarea deciziei pe Schengen ar fi riscantă, pentru că Suedia va prelua preşedinţia Consiliului UE. „În Consiliu te duci cu un subiect pe agendă, când ştii că poţi să ai o decizie pozitivă”, declară la RFI Cioloş.

,,In continuare, demersurile diplomatice, politice, trebuie sa ramana foarte intense pana in ultimul moment, pentru ca iata, vedem deja si spectrul amanarii unei decizii din decembrie. Eu stiu ca presedintia ceha era foarte determinata sa respecte dorinta Romaniei de a avea acest subiect pe agenda, insa am mai spus-o si in alte randuri, in Consiliu te duci cu un subiect pe agenda, cand stii ca poti sa ai o decizie pozitiva, altfel nu prea are sens sa-l pui pe agenda, doar ca sa demonstrezi ca nu exista sustinere pentru subiectul respectiv", afirma Dacian Ciolos.

Eurodeputatul Reper precizeaza ca presedintia ceha garantase Romaniei si Bulgariei ca va pune acest subiect pe agenda din decembrie.

,,Din punctul meu de vedere, e destul de riscant, pentru ca din ianuarie incolo, presedintia Consiliului UE va fi asigurata de Suedia, unde stim ca exista complicatii politice. Guvernul suedez, care este unul minoritar si care va functiona in calitate de presedinte al Consiliului va trebui sa tina cont si de pozitia Opozitiei din Parlament si aici cred ca in continuare, PSD-ul care are un partid partener in Opozitia din Suedia si care s-a exprimat impotriva aderarii Romaniei la Schengen ar trebui sa-si asume si politic rezolvarea acestei probleme, inainte de inceperea presedintiei suedeze, daca vrem sa avem un raspuns pozitiv nu acum in decembrie, ci peste o luna sau doua, deci exact in perioada presedintiei suedeze", incheie Ciolos.

Presedintele Klaus Iohannis a avansat scenariul unei amanari cu o luna sau doua a deciziei privind intrarea Romaniei in zona europeana de libera circulatie.

Sursa : www.mediafax.ro