Chisinaul afirma ca aspiratiile Republicii Moldova de a adera la UE nu ar trebui sa fie la mila lui Putin
Republica Moldova vrea să devină membru al UE, făcând presiuni pentru a i se oferi o cale clară de aderare atunci când Bruxellesul va dezvălui luna viitoare cele mai recente planuri de extindere, în ciuda temerilor că aderarea ar putea antrena blocul într-un conflict îngheţat cu Rusia, vechi de zeci de ani.
Ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a insistat intr-un interviu acordat ca aspiratiile UE ale Republicii Moldova nu ar trebui sa fie la mila Moscovei, care continua sa sprijine regiunea separatista Transnistria.
"Totul ar fi mai usor daca o tara ca a noastra nu ar avea un conflict separatist - ne afecteaza securitatea, economia, capacitatea de control la frontiera - are efecte negative masive", a recunoscut el. Sustinuta de Kremlin, Transnistria, o regiune situata de-a lungul granitei Republicii Moldova cu Ucraina, functioneaza ca un stat nerecunoscut de la caderea URSS, pastrandu-si steagul cu secera si ciocanul din epoca sovietica si folosind limba rusa ca limba oficiala.
Cu toate acestea, Popescu a insistat ca nu este "deloc" adevarat ca impasul va afecta ambitiile de aderare ale Moldovei.
"Teritoriul care este controlat de guvernul nostru de la Chisinau poate adera la UE indiferent de ceea ce se intampla la est de noi, iar acest lucru include situatia din jurul Transnistriei", a declarat el. "Nimeni nu doreste tari divizate in interiorul UE, dar mentinerea tarilor la mila manipularii geopolitice si a conflictelor separatiste ar fi chiar mai rau pentru continent, pentru UE si pentru noi".
Diplomatii moldoveni de la Bruxelles vor prezenta marti Comisiei Europene un document de pozitie in care vor argumenta ca guvernul de la Chisinau "a depus eforturi sustinute pentru a ancora ferm tara in familia europeana a natiunilor".
Sursa : www.mediafax.ro