04 aug 2022 - UE

China a convocat ambasadorii G7 si UE in contextul tensiunilor din Taiwan. Blinken face apel la calm

Administraţia de la Beijing i-a convocat, joi, pe ambasadorii naţiunilor din cadrul Grupului G7 şi pe reprezentantul Uniunii Europene, pentru a le transmite note de protest, iar secretarul de Stat american, Antony Blinken, a lansat un apel la calm, cerând Chinei să nu amplifice tensiunile în Taiwan.

Surse politice citate de agentia AGI si de cotidianul La Repubblica au declarat ca ambasadorii statelor din Grupul G7 si reprezentantul UE au fost convocati la Ministerul de Externe de la Beijing. "Le-au fost inmanate note de protest ca reactie la comunicatul G7 despre Taiwan", a afirmat un oficial italian, sub protectia anonimatului.

In contextul crizei generate de vizita la Taipei efectuata de Nancy Pelosi, presedintele Camerei Reprezentantilor din SUA, Antony Blinken, secretarul de Stat american, a lansat un apel la calm din Phnom Penh, Cambodgia, unde a participat la reuniunea SUA-Asociatia Natiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN).

"Multe tari din lume cred ca escaladarea crizei nu ajuta la nimic si poate avea consecinte neintentionate, care nu servesc nimanui, nici statelor membre ASEAN, nici Chinei. Noi am luat legatura cu omologii nostri din China in ultimele zile pentru a transmite acest mesaj. Mentinerea stabilitatii este in interesul tuturor tarilor din regiune. Statele Unite continua sa aiba interesul pacii si stabilitatii in Stramtoarea Taiwan. Ne opunem oricaror eforturi unilaterale de modificare a statutului, mai ales prin forta", a afirmat Blinken, citat de CNN.

Secretarul de Stat american a subliniat ca Washingtonul "mentine angajamentul fata de politica <>, ghidata de Legea Relatiilor cu Taiwanul din 1979, de Actele Comune SUA-China si de Cele Sase Garantii. Si vreau sa subliniez ca nu s-a schimbat nimic in pozitia noastra, sper ca Beijingul nu va produce o criza si nu va cauta un pretext pentru intensificarea activitatilor militare agresive", a insistat Blinken.

Beijingul a denuntat pozitia Grupului G7 fata de criza din Taiwan. "Statele Unite au cauzat problemele, au generat criza si continua sa amplifice tensiunile. Vizita lui Pelosi la Taipei nu a fost pentru apararea democratiei si a libertatii, ci pentru a lansa o provocare si a incalca suveranitatea si integritatea Chinei", a declarat joi Wang Yi, ministrul chinez de Externe. "Comunicatul ministrilor de Externe din G7 confunda lucrurile, lansand acuzatii grave la adresa masurilor rezonabile si legale aplicate de China pentru protejarea suveranitatii si integritatii", a subliniat Wang Yi, potrivit postului CGTN.

Grupul natiunilor puternic industrializate (G7) a indemnat, miercuri, China sa nu utilizeze vizita in Taiwan a presedintelui Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, ca "pretext" pentru lansarea de exercitii militare "agresive".

Armata chineza a lansat joi dimineata cele mai ample exercitii militare in jurul Taiwanului, ca reactie la vizita la Taipei a presedintelui Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi. Manevrele militare aeriene si maritime cu munitie reala se deruleaza inclusiv in apele teritoriale ale Taiwanului. Armata chineza a lansat numeroase rachete in apele teritoriale taiwaneze, iar cinci rachete au cazut in zona economica exclusiva a Japoniei. Cel putin 22 de avioane de vanatoare chineze au patruns scurt timp in zona de identificare aeriana a Taiwanului.

Sursa : www.mediafax.ro