11 ian 2019 - UE

Ceremonia care a marcat inceperea Presedintiei romane a Consiliului UE, relatata in presa internationala. Agentia Nova: De la Bucuresti incepe parcursul unui semestru european delicat

Presa internaţională a relatat pe larg despre ceremonia organizată la Bucureşti pentru a marca preluarea de către România a Preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene, multe publicaţii observând că Bruxellesul este nemulţumit de situaţia politică internă.

"Note false pentru lansarea Presedintiei romane la UE/ Oficiali europeni si romani au avut discutii care au inclus critici dure in cursul ceremoniilor organizate la Bucuresti", a titrat cotidianul francez Le Monde. "O opera a compozitorului George Enescu intr-o sala cu o acustica exceptionala - Ateneul roman - si Simfonia a Noua de Beethoven somptuoasa: concertul inaugural al Presedintiei prin rotatie a Uniunii Europene, organizat joi la Bucuresti, a fost la inaltimea reputatiei melomanilor romani. Dar au fost si note false ale acestei intalniri formale intre oficiali romani si sefi ai institutiilor UE. Dovada ca aceasta Presedintie, inceputa la 1 ianuarie, promite sa fie baroca, intr-un moment crucial, cu Brexit si alegerile europene in primul plan. Deoarece, dupa Polonia si Ungaria, acum este Romania, a doua cea mai saraca tara din UE dupa Bulgaria vecina, care se afla in vizorul Bruxellesului. Guvernul roman, controlat de Partidul Social-Democrat (PSD), multiplica, de cand a revenit la putere in 2016, actiunile care afecteaa arsenalul national anticoruptie", comenteaza Le Monde.

"Jean-Claude Juncker avertizeaza Romania la primul mandat de presedinte al UE", titreaza publicatia luxemburgheza Le Quotidien, notand ca presedintele Comisiei Europene a cerut Bucurestiului sa nu accepte compromisuri in actiunile anticoruptie si "sa nu exporte spre Europa conflictele interne".

"Uniunea Europeana avertizeaza Romania in legatura cu amnistia privind coruptia", titreaza publicatia EUObserver.

"Romania-UE: De la Bucuresti incepe parcursul unui semestru european delicat; Juncker face apel la coeziune interna", observa agentia de presa Nova.

"Amnistia pentru coruptie in Romania ar afecta statul de drept, transmite UE", titreaza agentia de presa Reuters.

"Mai multi demonstranti i-au intampinat pe liderii europeni la Bucuresti cu scandari in favoarea Europei si impotriva coruptiei", comenteaza postul Euronews.

Sursa : www.mediafax.ro