03 dec 2022 - UE

Casa Alba saluta acordul UE privind plafonarea pretului petrolului rusesc

Administraţia Joseph Biden a salutat, vineri seară, acordul ţărilor din cadrul Uniunii Europene în sensul plafonării preţului petrolului rusesc, argumentând că instrumentul va reduce capacităţile Moscovei de finanţare a războiului din Ucraina.

"Este o decizie binevenita", a declarat John Kirby, purtatorul de cuvant al Consiliului prezidential pentru Siguranta Nationala de la Washington, citat de cotidianul Le Parisien.

"Noi continuam sa credem ca plafonarea pretului va contribui la limitarea capacitatii presedintelui Vladimir Putin de a profita de piata petrolului pentru finantarea aparatului de razboi care omoara ucraineni nevinovati", a subliniat John Kirby.

Reprezentantii statelor din cadrul Uniunii Europene au ajuns vineri seara la un acord de principiu privind plafonarea pretului petrolului din Rusia in coordonare cu Grupul G7, afirma oficiali de la Bruxelles. Ambasadorii statelor UE au stabilit un plafon de 60 de dolari (aproximativ 57 de euro) pentru barilul de petrol din Rusia. Acordul a devenit posibil dupa ce Polonia, care cerea un pret mai mic, a renuntat vineri seara la obiectii. Acordul va trebui aprobat oficial de Consiliul Uniunii Europene si de Parlamentul European.

Uniunea Europeana va implementa in coordonare cu Grupul G7 si cu Australia sistemul de sanctionare a Rusiei prin fixarea unui plafon la pretul petrolului. Noul sistem le va interzice companiilor de transport maritim sa livreze petrol rusesc la un pret mai mare decat nivelul stabilit.

Sursa : www.mediafax.ro