12 mai 2021 - UE

Cand ajung primii bani din fondul UE de redresare de 800 miliarde de euro

Primele plăţi din fondul de redresare al UE ar putea veni în iulie dacă totul va merge conform planului, au anunţat oficiali de top ai Comisiei Europene, potrivit EUObserver.

In prezent, 14 dintre cele 27 de state membre si-au depus planurile privind modul in care vor folosi fondurile, iar vicepresedintele comi-siei Valdis Dombrovskis a de-clarat ca majoritatea planurilor sunt aproape de finalizare, esti-mandu-se ca vor fi depuse pana la inceputul lunii iunie.

Comisia are la dispozitie doua luni pentru a evalua planurile res-pective si a le transpune in reco-man-dari catre consiliul statelor membre, care are o luna la dispozitie pentru a le aproba.

Dombrovskis a declarat ca primele propuneri ale comisiei ar putea fi prezentate consiliului in cea de-a doua jumatate a lunii iunie.

,,Daca totul va merge conform planului, primele plati pot ajunge la statele membre in vara, probabil in iunie", potrivit acestuia.

Ratificarea deciziilor privind resursele proprii nu s-a incheiat inca in opt state membre, iar Dombrovskis a facut apel la acestea ca procesul sa fie finalizat inainte de 1 iunie.

Toate cele 27 de guverne pot obtine 13% din cota lor din bani in acest an ca prefinantare, inainte ca pro-iectele finantate de program sa ajun-ga la termenele si tintele con-venite.

Dombrovskis nu a comentat cu privire la planuri individuale, aratand insa ca tintele verzi si digitale vor fi atinse. Planurile nationale trebuie sa includa minimum 37% din cheltuieli pe masuri legate de climat si cel putin 20% pentru digitalizare.

Comisarul pentru economie Paolo Gentiloni a remarcat ca ramane de vazut daca statele membre isi vor respecta planurile de reforma si investitii.

Fondul de redresare a fost aprobat de liderii UE cu aproape un an in urma. Gentiloni a vorbit despre ,,o reactie fiscala extraordinara din partea statelor membre", adaugand ca drept rezultat 2020 a consemnat cel mai scazut nivel al falimentelor din ultimii ani.

Cei doi comisari nu au exclus ca fondul sa devina un model pentru viitoare instrumente de finantare.

Pentru finantarea fondului, UE analizeaza introducerea de noi taxe pe economia digitala, emisiile de CO2, sau pe importurile de bunuri fabricare cu tehnologii poluante.

Impulsul pe care fondul de redresare il va da economiei afectate de pandemie a Europei in urmatorii cinci ani va ajuta regiunea sa revina aproape de nivelurile de crestere de dinaintea crizei, potrivit analistilor.

Sursa : www.mediafax.ro