13 ian 2021 - UE

Boris Johnson este nemultumit de unele efecte generate de Brexit la nivel comercial si ameninta UE

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a avertizat, miercuri, că ar putea declanşa un litigiu cu Uniunea Europeană, deoarece este nemulţumit de tranzitul mărfurilor spre provincia britanică Irlanda de Nord, care are un statut special în raport cu UE, informează publicaţia Express.

Intr-un discurs rostit in Camera Comunelor, Boris Johnson a reclamat ca unele camioane nu au putut intra in provincia britanica Irlanda de Nord din cauza reglementarilor speciale. Conform Acordului Brexit, in Irlanda de Nord se mentin unele reglementari europene, pentru a permite libera circulatie spre Irlanda in virtutea Tratatului de pace din Vinerea Mare. Insa situatia genereaza probleme la limita administrativa dintre provincia britanica Irlanda de Nord si restul Marii Britanii.

"Sigur ca apar unele probleme si pot confirma ca, in cazul in care sunt probleme pe care noi le considera disproportionate, nu vom ezita sa invocam Articolul 16", a afirmat Boris Johnson, referindu-se la o clauza a Protocolului nord-irlandez.

Deputatul britanic John Redwood a cerut masuri rapide pentru evitarea problemelor privind circulatia marfurilor britanice spre Irlanda de Nord. "Am votat pentru a avea control asupra legilor noastre, asupra taxelor, frontierelor si reglementarilor comerciale. Sa facem acest lucru!", a afirmat sir John Redwood.

Statutul special al provinciei britanice Irlanda de Nord este prevazut in Acordul de retragere a Marii Britanii din UE (Acordul Brexit), dar problemele risca sa persiste si in virtutea Acordului Comercial si de Cooperare Marea Britanie-UE (Acordul post-Brexit).

Sursa : www.mediafax.ro