25 oct 2021 - UE

Autoritatea de reglementare a UE incepe examinarea in timp real a medicamentului anti-COVID-19 de la Merck

Producătorul american de medicamente Merck a declarat luni că autoritatea de reglementare a Uniunii Europene a iniţiat o analiză în timp real a medicamentului său experimental COVID-19, un antiviral pentru adulţi.

In cadrul procedurii, cunoscuta si sub numele de "rolling review", Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) va evalua datele imediat ce acestea devin disponibile, in loc sa astepte o cerere oficiala atunci cand toate informatiile necesare au fost colectate.

In timp ce vaccinurile sunt principalele arme impotriva COVID-19, pilula experimentala a companiei Merck, molnupiravirul, ar putea schimba situatia, dupa ce studiile au aratat ca ar putea reduce la jumatate sansele de deces sau de spitalizare pentru cei care prezinta cel mai mare risc de a contracta boala grava. Merck, care dezvolta molnupiravir impreuna cu partenerul Ridgeback Biotherapeutics, a depus la pe octombrie o cerere de autorizare de urgenta pentru acest medicament in Statele Unite. Un grup de consilieri externi ai autoritatii americane de reglementare in domeniul sanatatii urmeaza sa se intalneasca la sfarsitul lunii noiembrie pentru a discuta daca va autoriza sau nu pastila antivirala experimentala. Molnupiravirul, daca va fi aprobat de autoritatile de reglementare, ar fi primul medicament COVID-19 administrat pe cale orala si, de asemenea, primul tratament pentru pacientii cu afectiuni usoare, in timp ce medicamentele existente sunt utilizate in principal pentru tratarea bolnavilor in stare critica. Producatorul de medicamente are un contract cu guvernul american pentru furnizarea a 1,7 milioane de cure de medicament la un pret de 700 de dolari pe curs. De asemenea, a semnat recent contracte de furnizare cu tari precum Marea Britanie, Malaezia si Singapore. Un oficial UE a declarat pentru la inceputul lunii ca si blocul comunitar ia in considerare semnarea unui acord de furnizare pentru medicamentul antiviral, dar va face acest lucru numai dupa ce compania va incepe procesul de solicitare a aprobarii.

Sursa : www.mediafax.ro