26 nov 2021 - UE

Angela Merkel: UE ar putea aplica noi sanctiuni contra Rusiei in contextul crizelor din Ucraina si Belarus

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să aplice noi sancţiuni împotriva Rusiei, dacă se vor amplifica tensiunile militare în estul Ucrainei sau criza imigranţilor de la frontiera dintre Belarus şi Polonia, afirmă cancelarul în funcţie al Germaniei, Angela Merkel, potrivit agenţiei Reuters.

In cadrul unei conferinte de presa organizate la Berlin impreuna cu premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, Angela Merkel a declarat ca tarile din cadrul Uniunii Europene trebuie sa fie unite in contracararea actiunilor Belarusului de a transforma imigrantii in instrument de presiune politica.

De asemenea, Angela Merkel s-a declarat preocupata de suplimentarea efectivelor militare ruse in apropierea frontierelor Ucrainei. "Orice noua agresiune asupra suveranitatii Ucrainei va genera un pret mare", a atras atentia Angela Merkel, pledand insa pentru dialog cu Rusia.

Angela Merkel l-a sunat joi seara pe presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Conform Presedintiei de la Kiev, Angela Merkel si Volodimir Zelenski au stabilit ca sunt necesare actiuni coordonate ca reactie la "amenintarile" generate de Rusia.

Administratia de la Kiev a avertizat, joi, Rusia ca un eventual atac militar asupra Ucrainei ar genera "pierderi politice, economice si umane", astfel ca ar fi prea costisitor, pe fondul temerilor generate de mobilizarea a zeci de mii de militari rusi in apropierea frontierei ucrainene. Autoritatile de la Kiev sustin ca Rusia a mobilizat 92.000 de militari in apropierea frontierei Ucrainei si suspecteaza ca armata rusa ar putea lansa un atac in ianuarie sau februarie 2022.

Rusia a negat ca ar vrea sa atace Ucraina, argumentand ca poate mobiliza militari oriunde doreste pe propriul teritoriu. Rusia a efectuat miercuri exercitii militare in Marea Neagra, la sud de Ucraina, subliniind ca trebuie sa intensifice modalitatile de aparare din cauza activitatilor NATO in apropierea frontierelor ruse.

Statele Unite si Alianta Nord-Atlantica au intensificat in ultimele luni exercitiile militare comune cu Ucraina. Nave militare americane se afla in Marea Neagra, iar Ucraina va primi ambarcatiuni de patrulare produse in SUA.

Sursa : www.mediafax.ro