14 aug 2019 - UE

Angela Merkel: Ideea unei misiuni UE in Golful Persic ar putea fi discutata in curand

Ideea trimiterii unei misiuni a Uniunii Europene în Golful Persic probabil va fi discutată la reuniunea informală a miniştrilor europeni de Externe şi ai Apărării programată în Finlanda, a declarat miercuri cancelarul Germaniei, Angela Merkel, citată de agenţia Reuters.

"Cred ca tema unei misiuni europene va fi discutata din nou, deoarece inca nu s-a discutat la toate nivelurile si cred ca Presedintia finlandeza (a Consiliului UE -n.red.) va avea un rol coordonator in acest caz", a declarat Angela Merkel cu ocazia intrevederii pe care a avut-o cu presedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.

Ministrii de Externe si ai Apararii din tarile UE vor participa la o reuniune informala programata la Helsinki.

Marea Britanie a anuntat ca se va alatura Statelor Unite in misiunea internationala pentru protejarea navelor comerciale in Golful Persic, in contextul tensiunilor cu Iranul. Guvernul Angela Merkel a respins solicitarea Administratiei Donald Trump privind participarea Germaniei la aceasta misiune navala.

In urma cu doua saptamani, Marea Britanie a anuntat trimiterea de nave militare in zona Golfului Persic, pentru escortarea tuturor vaselor sub pavilion britanic, in contextul tensiunilor cu Iranul, care a capturat un petrolier britanic ca reactie la o masura similara adoptata de Londra. Marea Britanie a anuntat ca va incerca sa creeze o misiune europeana de protectie maritima pentru a asigura tranzitul navelor prin Golful Persic.

Rusia si Iranul au anuntat semnarea unui protocol de cooperare militara care include posibilitatea efectuarii de exercitii navale comune in Stramtoarea Hormuz, in contextul tensiunilor cu Statele Unite si Marea Britanie. Gardienii Revolutiei din Iran au anuntat recent capturarea unui petrolier britanic in Stramtoarea Hormuz, in replica la oprirea in Stramtoarea Gibraltar a unui vas care ar fi transportat petrol iranian destinat Siriei. Nava britanica Stena Impero a fost oprita de Gardienii Revolutiei pentru "nerespectarea codului maritim international, la solicitarea Autoritatii portuare si maritime din provincia Hormuzgan". Marea Britanie si Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.

Sursa : www.mediafax.ro