05 iul 2022 - UE

ANCOM: Aplicatia pentru calcularea tarifelor de trimitere a coletelor in UE, disponibila in romana

Aplicaţia Comisiei Europene pentru calcularea tarifelor trimiterii unui colet pe teritoriul UE este disponibilă şi în limba română, a anunţat marţi ANCOM.

Potrivit unui comunicat al ANCOM, utilizatorii pot afla astfel cat ii costa sa trimita un colet intern sau transfrontalier pe teritoriul UE, in functie de tipul si greutatea acestuia, avand acces la tarifele practicate de furnizorii activi pe piata serviciilor postale la nivel national care au obligatia de raporta aceste tarife.

Aplicatia a fost dezvoltata ca urmare a aplicarii Regulamentului privind serviciile de livrare transfrontaliera de colete, adoptat de Parlamentul si Consiliul European in 2018.

Regulamentul impune ca furnizorii cu 50 sau mai multi angajati, precum si furnizorii stabiliti in mai mult de o tara din UE, sa ofere autoritatii nationale de reglementare din tara lor tarifele interne si transfrontaliere pentru pana la 15 servicii de baza de livrare a coletelor.

Pe baza raportarilor autoritatilor nationale, Comisia Europeana centralizeaza si publica tarifele practicate de furnizori in aplicatia destinata utilizatorilor de servicii postale din intreaga Uniune.

Informatiile sunt valabile incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an, nu includ TVA si sunt actualizate in fiecare an la 31 martie, tarifele publicate fiind raportate in moneda locala si in euro. Cursul de schimb aplicat de Banca Centrala Europeana la 31 martie este utilizat pentru conversia in euro.

Sursa : www.mediafax.ro