27 oct 2021 - UE

ANALIZA ZF. Romania, al doilea cel mai bogat stat in gaze din UE, isi lasa locuitorii in frig in prag de iarna si pe vecini la mana Gazprom

,,Primariile vor bani de la buget pentru aceste achizitii", spune Virgil Popescu, ministrul interimar al energiei, institutie in portofoliul careia se afla mai multi producatori de energie printre care Elec-tro-centrale Bucuresti, Elec-tro-centrale Con-stanta, dar si firme strategice, cum este cazul Romgaz.

,,Primariile vor bani de la buget pentru aceste achizitii", spune Virgil Popescu, ministrul interimar al energiei, institutie in portofoliul careia se afla mai multi producatori de energie printre care Elec-tro-centrale Bucuresti, Elec-tro-centrale Con-stanta, dar si firme strategice, cum este cazul Romgaz. In timp ce pentru companiile din portofoliu nu exista probleme de contractare, pentru restul firmelor de agent termic din tara venirea iernii a echivalat cu imposibilitatea platii facturilor la gaz.

,,Nu este o problema de cantitati, ci de pret", spune ministrul, desi Romania a ajuns sa cumpere mai mult gaz ca niciodata de la Gazprom in timp ce productia sa interna scade vazand cu ochii.

Daca in primul trimestru al anului gazul natural se tranzactiona pe bursa de la Viena, CEGH, cu 18 euro pe MWh, pretul pentru primul trimestru al anului viitor este de 93 de euro pe MWh. ,,Problema este ca unele primarii abia acum incep sa contracteze, or aceste intelegeri trebuia facute din vara", mai spun reprezentanti din Ministerul Energiei.

Lumea din teren si lumea din birou

De cealalta parte, orasele sunt ingenuncheate rand pe rand de explozia costurilor la gaze, importurile la nivel national sunt la un nivel istoric pe fondul scaderii abrupte a productiei, iar gazul din Marea Neagra are sansa sa iasa la suprafata abia in cinci ani de zile, daca legislatia offshore ar fi gata maine. Situatia pare aproape o distopie tinand cont de faptul ca Romania este al doilea cel mai mare producator de gaze din UE.

,,Romania ca stat este unul unitar si centralizat atunci cand este vorba de a aduna resurse, de a lua bani din tara, iar partea de vest este un finantator principal al bugetului. Cand vine vorba de rezolvat probleme, suntem insa un stat federal deoarece totul incepe cu <>. Aici ma refer la toate guvernele, de toate culorile politice.

La toate aliantele politice din ultimii 30 de ani vedem acelasi lucru", a spus Calin Bibart, primarul Aradului, in cadrul emisiunii Investiti in Romania, un proiect ZF sustinut de CEC Bank.

Bibart mai spune ca felul in care se vad lucrurile dintr-un birou din Bucuresti sunt complet diferite de realitatea din teren.

,,Pe domeniul incalzirii, ca tot bate iarna la usa, toate CET-urile din tara au probleme si noi nu avem o politica nationala de 30 de ani. Fiecare trebuie sa se descurce din buget sa treaca iarna. Din parlament sau dintr-un birou este foarte usor sa spui din pix, dar diferentele sunt suportate de la bugetul local."

El spune ca fara o interventie de ordin financiar, Aradul nu are cum sa reziste mai mult de doua luni pe forte proprii.

,,Romgaz e compania statului roman si are contracte cu unele municipalitati. La Bucuresti vand cu 160 lei iar noi ceilalti luam de pe piata libera la 500-800 lei. Suntem doua categorii de oameni in tara aceasta? Am discutat cu primarii din Timisoara, Oradea, Bacau si ne tot intrebam. Cu ajutorul lui Dumnezeu trecem si peste iarna aceasta", a mai spus primarul Aradului.

Solutie de avarie

In cazul Timisoarei, oras care risca sa ramana fara apa calda si caldura, ieri primaria a anuntat gasirea unei solutii de ultim moment, care le mai asigura timisorenilor o saptamana de confort termic. Ce se intampla dupa? Nimeni nu stie.

,,Am reusit sa gasim o solutie de avarie cu un alt furnizor de gaz. Incheiem in aceste ore un contract de urgenta pentru o cantitate de gaz care asigura clientilor Colterm caldura si apa calda pentru o saptamana, intr-un sistem minimal. Plata o asiguram in avans din bugetul local: 5 mi-lioane de lei, toti banii de care dispunem momentan", a spus Dominic Fritz, primarul Timisoarei, pe contul sau de Facebook.

,,Ne confruntam cu probleme majore pentru achizitia gazului. De acum o luna am fost primul primar care a tras public un semnal de alarma", spune si Lucian Daniel Viziteu, primarul din Bacau.

Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei.

Cand faci frigul pe un munte de carbuni

Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul din Petrosani, se afla la randul sau intr-o situatie greu de imaginat. Orasul sta practic pe un munte de carbuni, dar nu il poate utiliza pentru ca Romania s-a angajat la o inverzire accelerata, desi ritmul extrem de ambitios nu i-a fost cerut de nimeni.

,,Termocentrala Paroseni a fost complet retehnologizata si indeplineste toate conditiile de mediu, astfel ca ar putea avea o contributie majora la sistemul energetic national, daca ar avea materie prima. La aceasta ora, unitatile miniere din Valea Jiului au o productie de maxim 700 - 800 de tone de huila/ zi, in conditiile in care necesarul de la Paroseni este de 1.800 de tone pe zi", spune Tiberiu Iacob-Ridzi intr-o scrisoare adresata Ministerului Energiei si publicata la jumatatea acestei luni.

"Avem nevoie urgenta de adoptarea acestei scheme de sprijin pentru subventionarea preturilor la energie pentru populatia vulnerabila, pentru plafonarea preturilor la energie si, nu in ultimul rand, avem nevoie de un act normativ care sa asigure viitorul Complexului Energetic, al mineritului si al producerii de energie ieftina in Valea Jiului, pentru intreaga tara!', a continuat acesta, spunand ca la nivelul ministerului sunt toate parghiile necesare.

Primul ajutor

De la nivel central insa, singurul ajutor pentru primarii, pentru iarna aceasta, a fost adoptat ieri prin aprobarea legii privind plafonarea facturilor la curent si gaze.

"Pentru perioada cuprinsa intre 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unitatilor administrativ teritoriale o subventie pentru acoperirea cresterii pretului gigacaloriei in cuantum de 50% din diferenta rezultata intre pretul de achizitie al gazelor naturale si pretul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh", se arata in documentul votat ieri in Parlament.

Mai departe, ieri Romgaz a anuntat ca a finalizat negocierile cu americanii de la Exxon pentru preluarea participatiei de 50% din perimetrul de mare adancime Neptun Deep din Marea Neagra. Astfel Romgaz devine partener cu OMV Petrom in cel mai mare proiect energetic offshore local. Ce nu a precizat insa Romgaz este ca primele molecule ar putea ajunge la tarm abia in cinci ani, asta daca toate legislatia ar fi gata maine.

Suprapunerea dintre anuntul Romgaz privind Marea Neagra si situatia reala a Romaniei, cu orase sunt amenintate de frig, arata decalajul enorm intre economia reala si lipsa de investitii in domeniul energetic, situatie girata de toate partidele care s-au perindat pe la guvernare in ultimii 30 de ani. Mai departe, dincolo de faptul ca al doilea producator de gaze din UE nu este capabil sa-i incalzeasca pe locuitorii de aici, Romania a esuat si in rolul sau regional de factor de stabilitate, prin resurse, catre vecinii sai. Republica Moldova este prima victima, fiind in totalitate la mana Gazprom in aceasta iarna.

Sursa : www.mediafax.ro