21 sep 2022 - UE

Analiza unui expert european: Cum risca "taxa pe profit" din Romania sa destrame piata UE a energiei electrice

In timp ce cautau un panaceu pentru piata supraincalzita a energiei electrice, ministrii energiei din UE si Comisia Europeana nu au observat ca guvernul roman a introdus o legislatie care a pus capat efectiv pietei de energie electrica a tarii, scrie JanezKopac intr-un articol de opinie publicat de agentia.

Avand in vedere rolul important al Romaniei in schimburile transfrontaliere cu vecinii sai, aceasta masura ar putea declansa un efect de domino care ar putea devasta piata unica europeana a energiei.

La 1 septembrie, guvernul roman a adoptat o serie de modificari la Ordonanta de urgenta nr. 27/2022 privind masurile aplicabile consumatorilor finali pe piata energiei electrice si a gazelor naturale in perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023 si le-a publicat in aceeasi zi in Monitorul Oficial.

Acest act normativ a taxat retroactiv toti participantii la piata pentru livrarile din perioada de pana in martie 2023 cu o taxa de 98% pe diferenta dintre pretul mediu lunar al contractelor de achizitie, indiferent de momentul incheierii acestora, si cu o taxa de 100% pe diferenta dintre pretul de export si pretul pietei pentru ziua urmatoare.

In cazul in care taxa nu este platita, amenda este o interdictie de a mai tranzactiona.

Masura ar putea parea o taxa pe neasteptate, dar este departe de a fi asa. Este retroactiva, se aplica tuturor participantilor la piata - nu doar producatorilor - si taxeaza toate tranzactiile, chiar daca acestea au fost convenite si contractate cu mult timp in urma.

Acest lucru inseamna ca, daca un trader a cumparat energie electrica de la un producator roman la un pret de aproximativ 50 EUR/MWh in 2020 cu livrare in strainatate in septembrie 2022 si a incheiat un contract de hedging, adica pentru 51 EUR/MWh, acum va trebui sa plateasca 100% din diferenta dintre pretul actual si pretul mentionat in contract.

Sa presupunem ca pretul actual este de 500 EUR /MWh. Baza de impozitare va fi de aproximativ 450 EUR/MWh, iar diferenta va corespunde sumei taxei. Un comerciant care a castigat 1 EUR/MWh nu poate plati in mod clar un impozit suplimentar de 449 EUR.

Acest lucru indica o consecinta evidenta: falimentul comerciantilor autohtoni si fuga celor straini. Cantitatile pur si simplu nu vor fi livrate clientilor.

Comerciantii din intreaga Europa sunt alarmati. Romania este o parte importanta a pietei unice, iar nelivrarea ar putea avea consecinte grave pentru comerciantii din intreaga UE.

Primul comentariu neoficial al guvernului roman pe aceasta tema a fost ca masura se aplica volumelor tranzactionate pe piata la vedere si ca majoritatea pietei este gestionata prin tranzactii la vedere.

Cu toate acestea, datele disponibile public arata o imagine diferita. Ponderea energiei electrice romanesti vandute pe pietele spot este in prezent de aproape 40%, in timp ce restul a fost vandut pe pietele la termen cu mult timp in urma.

Decretul este in prezent discutat in Parlament, iar prima transa urmeaza sa fie platita pana la 25 octombrie. Sa speram ca taxa la nivelul UE pentru producatorii de energie electrica inframarginala - adica nealimentata cu gaz - va fi adoptata in curand.

Una dintre prevederile masurii europene este ca aceasta sa devina efectiva la nivelul UE, abrogand toate masurile nationale, inclusiv cea romaneasca.

Masurile nationale pripite, precum aceasta, pun in pericol piata unica europeana. Este incompatibila cu - si incalca in mod clar - principiile de baza ale cadrului de reglementare a UE in domeniul energiei si principiul liberei circulatii a marfurilor.

Intr-un moment in care companiile energetice se confrunta cu cerinte tot mai greu de gestionat in ceea ce priveste lichiditatile lor, iar sectorul energetic se afla pe marginea prapastiei, masurile de impozitare retroactiva impuse de guvernul roman tuturor companiilor energetice care opereaza in tara ar putea fi proverbialul fluture care bate din aripi si declanseaza primul domino dintr-un vartej de insolvente in lant.

Sursa : www.mediafax.ro