13 oct 2021 - UE

ANALIZA. Ungaria s-a lasat de bunavoie legata ani buni de Gazprom, Serbia are negocieri ,,grele", iar Bulgaria inca nu stie ce sa faca. UE propune achizitii comune de gaze rusesti

Una din problemele din contractele pe termen lung de furnizare de gaze cu gigantul rusesc Gazprom sunt clauzele care nu permit prea mare libertate.

Spre exemplu, contractul pe 15 ani semnat recent de Ungaria are o clauza de modificare a cantitatilor achizitionate abia dupa 10 ani. Acordul cu Bulgaria este mai vechi si poarta o veche povara, o clauza de tipul take or pay, in care cum-pa-ra-torul plateste chiar daca nu a accesat toate gazele prevazute in contract. In contextul crizei gazelor, in care Rusia are un rol principal, Uniunea Europeana va analiza optiunea ca statele membre sa achizitioneze impreuna gaze naturale in conditiile in care blocul cauta cai de a se proteja de cresterea puternica a preturilor energiei, relateaza Euractiv.

Comisia Europeana va publica in aceasta saptamana un set de masuri pe care statele membre ale blocului le pot lua ca reactie la criza energiei. Tarile ar putea achizitiona impreuna gaze pentru a constitui o rezerva strategica, iar participarea in cadrul unei astfel de scheme ar fi una voluntara.

Nu toate tarile vor un raspuns comun la nivel de bloc la criza energiei. Germania si Olanda au avertizat impotriva interventiilor pe piata, in timp ce Belgia si-a exprimat indoielile ca o astfel de schema ar tempera cresterea preturilor.

Alte state, in special din estul continentului, incheie contracte pe termen lung cu Gazprom, contracte ce includ clauze impovaratoare.

Ungaria a semnat recent un astfel de contract cu Gazprom, durata acestuia fiind pe 15 ani, cu o clauza de modificare a cantitatilor achizitionate abia dupa 10 ani. Acordul pentru livrarea a 4,5 mi-liarde de metri cubi de gaze pe an va reprezenta jumatate din consumul de gaze al Ungariei si va garanta livrari prin noi rute, eliminand Ucraina ca tara de tranzit.

,,Astazi, realitatea este ca nevoile de energie ale Ungariei pot fi acoperite cel mai sigur printr-un contract pe termen lung cu Gazprom", a declarat la semnarea acordului ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, potrivit Euronews.

Rusia a oferit si Bulgariei, cel mai sarac stat din UE, un contract pe termen lung cu Gazprom. Ambasadorul rus in Bulgaria, Elena Mitrofanova a indemnat Bulgaria sa semneze un nou contract pe termen lung cu Gazprom, scrie Euractiv. ,,In special in contextul cresterii preturilor spot, contractele stabile pe termen lung sunt de mare importanta, dupa cum arata viata", a declarat Mitrofanova. Actualul contract contine o clauza de tipul take or pay in care cumparatorul plateste o cantitate minima chiar daca, din diverse motive, nu a luat intreaga cantitate de la vanzator.

Deocamdata, institutiile bulgare nu au avut nicio reactie la comentariile acesteia, insa opozitia fata de oferta Rusiei va fi severa in noul parlament. Economistul Martin Dimitrov arata ca pentru interesele Bulgariei, cel mai bine este ca posibilul contract sa fie limitat la doi sau trei ani.

Serbia se afla la randul sau in fata unor ,,negoceri dificile" cu Rusia cu privire la un contract pe 15 ani, declara recent presedintele tarii, Aleksandar Vucic. Serbia, care depinde aproape in intregime de Rusia pentru gaze naturale, se bazeaza pe sprijinul presedintelui rus Vladimir Putin in negocierea unui nou contract cu Gazprom la un pret favorabil, a adaugat acesta, potrivit Bloomberg.

Serbia plateste 270 dolari pe 1.000 metri cubi de gaze in cadrul contractului ce expira in decembrie, cu mult sub pretul de referinta.

Intre timp, Moldova a solicitat ajutorul tarilor UE dupa ce gigantul rus Gazprom si-a redus livrarile catre aceasta tara, noteaza Financial Times. Oficialii tarii nu sunt dispusi sa accepte noi termeni cu Gazprom ce ar include preturi semnificativ mai mari.

Vicepremierul Andrei Spinu a declarat ca Moldova negociaza cu Gazprom un nou contract, dar examineaza si cai alternative de aprovizionare cu gaze.

Serbia plateste 270 dolari pe 1.000 metri cubi de gaze in cadrul contractului ce expira in decembrie, cu mult sub pretul de referinta.

Sursa : www.mediafax.ro