15 sep 2021 - UE

Analiza: 12 state din UE deja au inceput investitiile cu banii din PNRR. Romania se uita insa de pe margine

Grecia, Portugalia sau Cipru, alături de marile economii precum Germania, Italia sau Spania deja s-au apucat de lucru cu banii din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, primele tranşe intrând deja în conturile statelor cu „temele“ făcute, scrie Ziarul Financiar.

Romania se uita insa de pe margine la o oportunitate istorica de dezvoltare in timp ce lupta pentru putere este principala preocupare politica.

Datele de la Comisia Europeana arata ca deja 18 state au Planul National de Redresare si Rezilienta aprobat, 12 dintre acestea primind deja primele transe de bani pentru a se apuca de lucru. Vazut ca o sansa unica de crestere, Mecanismul de Redresare si Rezilienta european este la acest moment o oportunitate ratata de Romania.

,,Comisia Europeana a eliberat azi (9 au-gust) o transa de 4 miliarde de euro, echivalentul a 13% din alocarea de granturi si imprumuturi pe care Grecia o va primi prin Facilitatea de Redresare si Rezilienta. Grecia este una dintre primele state care au primit o plata de prefinantare sub acest mecanism. Aceasta transa va sprijini Grecia pentru a lansa implementarea investitiilor si a masurilor de reforma cruciale incluse in Planul National de Redresare si Rezilienta al tarii", se arata pe site-ul Comisiei Euro-pene. In total, Grecia va primi un pachet financiar de 30,5 mld. euro, statul elen fiind una dintre primele tari membre ale UE care au primit aprobarea pentru PNRR-ul depus.

Letonia, Cipru, Danemarca, Germania, Franta, Spania, Lituania, Italia, Belgia, Luxemburg si Portugalia sunt celelalte state membe care, alaturi de Grecia, au primit deja primele transe de finantare pentru proiectele de investitii incluse in PNRR.

,,Vedem ca sunt foarte multe proiecte in dezvoltare, dar ca la niciunul nu incepe lucrul efectiv si asta pentru ca investitiile au nevoie de stabilitate", a subliniat Stefan Gadola, unul dintre fondatorii grupului EnergoBit, in cadrul emisiunii Lectii de Business, un proiect ZF in parteneriat cu First Bank.

Cipru, de exemplu, a primit deja 157 de milioane de euro, Portugalia a accesat 2,2 miliarde de euro, in timp ce Spania a primit o transa de 9 miliarde de euro iar Franta poate incepe lucrul la investitiile din PNRR dupa ce a primit o prima transa de peste 5 miliarde de euro.

Prin Facilitatea de Redresare si Rezilienta, Comisia Europeana pune la dispozitia statelor membre aproape 724 de miliarde de euro pentru sustinerea economiei in depasirea dificultatilor financiare generate de criza sanitara. Pentru accesarea banilor, statele membre sunt obligate sa indeplineasca mai multe conditii, dar trei sunt esentiale: proiectele trebuie sa fie gata pana in 2026, 37% din sume fiind detinate investitiilor care au ca tinta protectia mediului iar 20% fiind indreptate catre tranzitia digitala.

Romania nici macar nu are PNRR-ul aprobat, oamenii din piata spunand ca una dintre probleme ar fi char lista de proiecte depusa, unele fara studii de fezabilitate.

,,Acesta este si motivul pentru care unele investitii au fost scoase din lista", mai spun surse din sectorul de profil.

Sursa : www.mediafax.ro