25 iul 2020 - UE

ANAF pierde inca un proces la Curtea de Justitie a UE pe rambursarea de TVA. Legislatia fiscala trebuie modificata

In ultimele luni, CJUE a luat mai multe decizii in zona TVA-ului, de la rambursari si deduceri ale taxei la sume pentru care se datoreaza TVA. Prin hotararea luata in cauza C-242/19, Curtea a stabilit ca Fiscul roman nu poate refuza rambursarea de TVA unui nerezident pe motivul neinregistrarii in scopuri de TVA la noi in tara, astfel ca legislatia nationala este contrara celei europene si trebuie adaptata corespunzator.

Decizia CJUE este cu atat mai importanta cu cat, in practica, sunt multi alti contribuabili carora li s-au respins cererile de rambursare in baza aceluiasi motiv care se dovedeste a fi contrar legislatiei europene si principiilor fundamentale in materie de TVA, aspect confirmat pentru MEDIAFAX de Emanuel Bancila, avocatul care a condus echipa ce a reprezentat firma pagubita de ANAF in fata CJUE.

"Ca atare, speram ca pana la modificarea legislatiei nationale, organele fiscale sa tina cont de concluziile deciziei CJUE din prezenta cauza si sa nu ne mai confruntam cu situatii de respingere a TVA la rambursare in baza acestui motiv nelegal. Relevanta acestui caz este data in special de caracterul repetitiv al acestor cereri de rambursare formulate de catre contribuabilii nerezidenti, in sensul in care, de regula, activitatea economica a respectivului contribuabil implica achizitii regulate de pe piata romaneasca, ce duc la formularea de cereri de rambursare a TVA in mod recurent", a explicat Emanuel Bancila.

Cum deciziile Curtii sunt obligatorii pentru toate instantele din UE care se pot confrunta cu situatii asemanatoare, specialistii se asteapta ca autoritatile fiscale de la noi sa le respecte si sa modifice corespunzator legislatia fiscala.

"In general autoritatile romane se conformeaza deciziilor CJUE si modifica legislatia nationala chiar daca nu sunt de acord cu interpretarea Curtii Europene. In caz contrar, Romania risca declansarea procedurii de infringement", spune Emanuel Bancila, cel care spera ca, pana la modificarea Codului fiscal, ANAF-ul sa tina cont de concluziile formulate de Curtea de Justitie, iar in practica sa nu mai apara cazuri asemanatoare cu cel prezentat.

In alte decizii recente, care vizeaza direct autoritatile fiscale din Romania, CJUE a stabilit ca:

- unei societati trebuie sa i se permita corectarea facturilor si a declaratiilor fiscale, daca firma a facut operatiuni care s-au dovedit ulterior a fi acoperite de taxarea inversa, pentru a obtine rambursarea TVA-ului platit fara a fi datorat.

-deducerea TVA trebuie permisa in baza unei simple facturi, fara a se mai cere alte acte doveditoare. Astfel, daca ANAF nu are dovezi concrete ca la mijloc este o operatiune fictiva, atunci deducerea de TVA trebuie aprobata in baza facturii fiscale.

- dacao firma inspectata fiscal cu privire la TVA n-are acces la informatiile din dosarul sau de la Fisc, instanta poate anula decizia autoritatilor fiscale de a impune obligatii de plata.

Pana la modificarea Codului fiscal, printr-o lege votata in Parlament sau o ordonanta adoptata de Guvern, firmele ce se considera nedreptatite de ANAF se pot adresa instantelor de judecata, invocand deciziile luate de CJUE.

Sursa : www.mediafax.ro