19 nov 2021 - UE

Aleksandr Lukasenko admite ca Belarusul a ajutat imigranti sa treaca in UE, dar sustine ca nu au fost chemati

Preşedintele Aleksandr Lukeşenko a admis vineri, într-un interviu acordat BBC, că este posibil ca autorităţile din Belarus să fi ajutat imigranţi din Orientul Mijlociu să ajungă în spaţiul Uniunii Europene, dar a negat existenţa unui plan prin care extracomunitarii au fost aduşi deliberat.

Liderul autoritarist de la Minsk a declarat ca este "absolut posibil" sa fi existat situatii in care autoritatile belaruse au ajutat imigrantii sa ajunga in Polonia. "Cred ca acest lucru este absolut posibil. Noi suntem slavi, avem inima. Trupele noastre stiu ca imigrantii merg in Germania. Poate ca cineva i-a ajutat. Nici macar nu voi verifica acest lucru", a afirmat Aleksandr Lukesanko intr-un interviu acordat postului britanic BBC.

Presedintele Belarusului a negat ca imigrantii au fost chemati sa tranziteze tara sa cu scopul declansarii unei crize. "Eu am spus ca nu intentionez sa detin imigranti la frontiera, sa ii tinem acolo, iar daca vor continua sa vina, eu tot nu voi incerca sa ii opresc, pentru ca nu merg in tara mea, merg in tarile dumneavoastra. Asta vreau sa spun. Dar nu i-am invitat eu aici. Si, sa fim cinstiti, eu nu vreau ca imigrantii sa treaca prin Belarus", a subliniat Aleksandr Lukasenko.

Mii de imigranti extracomunitari asteapta de cateva saptamani la frontiera dintre Belarus si Polonia. Cel putin zece imigranti au murit in cursul tentativelor de a ajunge ilegal in Polonia.

Alianta Nord-Atlantica a exprimat preocupare privind afluxul de imigranti de la frontiera Belarusului cu Polonia si a cerut Administratiei de la Minsk sa respecte legislatia internationala, denuntand utilizarea tacticilor "hibride" in conflictul cu Uniunea Europeana.

Consiliul Uniunii Europene a decis extinderea scopului sanctiunilor impuse regimului din Belarus, acuzat ca faciliteaza in scopuri politice tranzitul imigrantilor spre spatiul comunitar. Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a vorbit, luni, cu omologul sau din Rusia, Vladimir Putin, despre criza imigrantilor si despre problemele privind gazele, in timp ce cancelarul in functie al Germaniei, Angela Merkel, l-a sunat de doua ori in ultimele zile pe Aleksandr Lukasenko.

Liderul de la Minsk ar fi propus un plan care prevede ca Uniunea Europeana sa preia 2.000 de imigranti din Belarus, iar alti aproximativ 5.000 ar urma sa fie repatriati de autoritatile belaruse. UE nu a confirmat deocamdata acest plan.

Sursa : www.mediafax.ro