08 iul 2021 - CEDO

Un barbat nebun de gelozie a mers la scoala unde preda iubita lui si a impuscat-o, apoi s-a sinucis. CEDO a taiat in carne vie

In anul 2013, o femeie din Tbilisi, capitala Georgiei, s-a mutat impreuna cu fiica sa, in varsta de 6 ani, la iubitul sau, in casa parintilor lui. Dupa o perioada, in casa au inceput certurile intre cei doi parteneri. Primul care a sunat la politie a fost chiar tatal lui, care le-a declarat oamenilor legii ca gelozia l-a transformat pe fiul sau intr-o persoana instabila mental si il facea sa-si ameninte partenera ca o va ucide. Apoi, in decurs de 6 luni, pe adresa politiei au tot existat solicitari de ajutor de cel putin 11 ori, apelurile venind din partea femeii si a mamei acesteia. Politia stia din marturiile celor implicati ca barbatul suferea de gelozie patologica si avea alte instabilitati mentale. Gruzinul avea dificultati in gestionarea furiei si, in plus, cazierul cuprindea antecedente penale si antecedente de abuz de droguri si de alcool. Pe 17 octombrie 2014, barbatul a mers la locul de munca al iubitei si i-a cerut sa iasa din sala de clasa unde tinea o lectie pentru elevi. Pe hol, a impuscat-o mortal. Imediat, s-a sinucis cu aceeasi arma.

Somnul politiei a intretinut un monstru

Desi alertata, Politia n-a miscat un deget, ca sa previna crimele. Neglijentele care au dus la petrecerea acestui caz terifiant au fost amendate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, care a condamnat azi Georgia in cauza Tkhelidze din cauza neluarii de catre politie a unor masuri pentru apararea unei victime a violentei domestice, dupa ce femeia a fost ucisa de abuzator. Curtea de la Strasbourg a constatat mai multe probleme majore din partea autoritatilor de aplicare a legii. Politia nu a luat in considerare pericolul perceput de victima si a catalogat incidentele ,,altercatie familiala minora", scrie . Ar fi putut sa emita imediat ordin de protectie. Inactivitatea politiei este de neiertat mai ales ca violenta impotriva femeilor, inclusiv violenta domestica, este o problema sistemica majora care afecta societatea la momentul faptelor: 87% din victime sunt femei. Curtea a constat incalcarea din partea Georgiei a articolului 2 (dreptul la viata) si articolului 14 (interzicerea discriminarii) din CEDO.

Sursa : www.mediafax.ro