31 mai 2018 - CEDO

Talpes, dupa decizia CEDO: Sunt jocuri care au cu totul alt continut. Nu a fost un centru de detentie in Romania

Fostul consilier prezidenţial pe probleme de Securitate Naţională, Ioan Tapeş, a declarat, joi, referindu-se la decizia CEDO, că nu a fost un centru de detenţie al CIA în România şi a sugerat că ancheta şi decizia CEDO au fost influenţată de forţe care se opuneau intrării României în NATO.

"Continui sa neg ca in Romania a fost o inchisoare. Si daca a fost si ce s-a intamplat, in niciun caz cetateni romani n-au fost amestecati si nici asa activitate nu s-a facut sub conducerea romanilor sau a Romaniei. Deci este o aberatie condamnarea", a declarat Ioan Talpes.

El a mai spus ca Romania nu a aprobat deschiderea niciunei inchisori pe teritoriul sau.

"Dumneavoastra stiti vreo inchisoare? Ce are una cu alta? Ce, am eu inchisori? Nu am aprobat asa ceva, este o aberatie, nu se poate face aprobarea unei inchisori in afara legilor statului. Cum sa stiu, de ce sa stiu? Daca eram factor de decizie, probabil ca nu mi-a spus nimeni. (...) Nu a fost un astfel de centru de detentie in Romania sau nu am stiut eu de el si nu imi pot imagina ca a existat asa ceva", a adaugat fostul consilier prezidential.

El a tinut sa precizeze ca autoritatile romane "nu au stiut si nu au facut o inchisoare sau ca s-au promovat asemenea practici. Nu inteleg care e discutia sau cine a aparat interesele Romaniei (in procesul de la CEDO - n.r.)".

"Asta ma intreb si eu (pe baza caror probe s-a facut condamnarea de la CEDO - n.r.) . Probabil vine de la cei care au fost foarte socati si au fost impotriva faptului ca Romania intra in NATO", a precizat acesta.

Intrebat daca putea exista altcineva care sa fi aprobat infiintarea centrului de detentie in Romania, Talpes a spus: "Nu era posibil asa ceva. Eu in toate declaratiile pe care le-am facut am spus ca s-a pus la dispozitia CIA o locatie, ceea ce e cu altceva. O locatie in care se desfasurau actiuni speciale. Romania nu a participat la asa ceva ce se invoca astazi. (...) Orice (cetateanul sa fi fost tinut intr-o astfel de locatie - n.r.) este posibil, dar nu statul roman. Intrebati-va de ce i se imputa asta statului roman. Haideti sa incercam ca dincolo de ce se dau an astfel de decizii judecatoresti, sunt jocuri care au cu totul alt continut. (...) Eu sunt sigur ca dvs traiti intr-o lume de care nu vreau sa va despart. Aceea ca nimeni nu face nimic impotriva Romaniei. E frumos. Cine era impotriva intrarii Romaniei in NATO. Imi pare rau, dar lucrurile nu sunt asa simple", a conchis Ioan Talpes.

CEDO a stabilit in cazul Al Nashiri v. Romania ca tara noastra este responsabila pentru incalcarea drepturilor lui Al Nashiri, care timp de 18 luni a fost detinut intr-o inchisoare secreta CIA gazduita de Romania.

Potrivit comunicatului dat publicitatii de instanta europeana, Romania a gazduit o inchisoare secreta CIA, cunoscuta drept Centrul de detentie NEGRU (Detention Site Black), in perioada septembrie 2003-noiembrie 2005.

CEDO a concluzionat ca autoritatile romane cunosteau faptul ca CIA va intreprinde actiuni contrare drepturilor inscrise in Conventia Europeana a Drepturilor Omului ale detinutului Al Nashiri. Totodata, Romania a permis CIA sa-l mute pe Al Nashiri intr-un alt centru de detentie, din Lituania sau Afganistan, unde a fost supus in continuare unui tratament necorespunzator.

CEDO a decis unanim in cazul Al Nashiri v. Romania ca s-au inregistrat incalcari ale Articolului 3 (interzicerea torturii) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, prin complicitatea Guvernului roman la actiunile CIA, acesta fiind supus unui tratament necorespunzator. Instanta europeana recomanda Romaniei sa efectueze cat mai curand posibil o investigatie completa in cazul Al Nashiri, si daca este necesar, sa pedepseasca orice oficial responsabil. Bucurestiul ar trebui sa solicite asigurari din partea Statelor Unite ca in cazul lui Al Nashiri nu se va aplica pedeapsa cu moartea.

Sursa : www.mediafax.ro