Romania este obligata de CEDO sa recunoasca familiile gay
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plângerea Asociaţiei Accept şi a altor 14 persoane, împotriva statului român, privind încălcarea art. 8 din Convenţia CEDO privind „dreptul la respectarea vieţii private şi de familie” în cazul familiilor gay.
In Decizia nr. 580 din 20 iulie 2016 privind o initiativa de revizuire a articolului 48 din Constitutie, Curtea Constitutionala a remarcat caracterul limitativ si exclusiv al definitiei notiunii de ,,familie" propuse - si anume, o uniune intemeiata pe o casatorie liber consimtita intre un barbat si o femeie.
In acest sens, Curtea a explicat ca articolul 48 din Constitutie consacra si protejeaza dreptul la casatorie si la relatiile de familie care rezulta din casatorie, ca fiind distinct de dreptul la viata de familie si la respectarea si protectia vietii de familie, care are un continut juridic mult mai larg si este protejat de articolul 26 din Constitutie. Curtea a considerat ca initiativa este conforma cu Constitutia in masura in care nu a restrictionat notiunea larga de ,,familie" prevazuta la articolul 26 sau dreptul la casatorie prevazut la articolul 48.
Partea relevanta a deciziei este urmatoarea: ,,... analizand in continuare conformitatea modificarii propuse cu dispozitiile alineatului 2 al articolului 152 din Constitutie, referitoare la interzicerea suprimarii oricarui drept sau libertate fundamentala ori a garantiilor acestora, instanta constata, in primul rand, ca textul propus a fi modificat are denumirea marginala ,,Familia" si, in continutul sau, stabileste o serie de principii si garantii privind casatoria. Avand in vedere continutul reglementarii, instanta retine ca art. 48 din Constitutie consacra si protejeaza dreptul la casatorie, precum si relatiile de familie rezultate din casatorie, distinct de dreptul la viata de familie/respectarea si ocrotirea vietii de familie, cu un continut juridic mult mai larg, consacrat si protejat de art. 26 din Constitutie, potrivit caruia: ,,(1) Autoritatile publice respecta si protejeaza viata intima, familiala si privata. (2) Orice persoana are dreptul de a se comporta liber, cu exceptia cazului in care aceasta incalca drepturile si libertatile altora, ordinea publica sau bunele moravuri".
In ceea ce priveste dreptul la viata privata si de familie, persoanele de acelasi sex care formeaza cupluri stabile au dreptul de a-si exprima personalitatea in cadrul acestor relatii si de a beneficia, in timp si prin mijloacele prevazute de lege, de recunoasterea legala si judiciara a drepturilor si obligatiilor corespunzatoare.
Potrivit unui studiu comandat de Asociatia Accept in anul 2021 si realizat in randul populatiei generale din Romania, 71% dintre respondenti au considerat ca recunoasterea legala a casatoriei civile pentru cuplurile de acelasi sex nu ar avea niciun impact asupra vietii lor, iar 43% s-au declarat in favoarea recunoasterii legale a cuplurilor de acelasi sex; un procent mai mare (56%) dintre cei chestionati, care aveau sub 34 de ani, s-au declarat in favoarea recunoasterii legale a cuplurilor de acelasi sex.
CEDO a decis cu cinci voturi pentru si doua voturi impotriva, ca cererile depuse de Asociatia Accept si a alte 14 persoane sunt admisibile si constata ca a avut loc o incalcare a articolului 8 din Conventie, astfel ca decide, in unanimitate, ,,constatarea unei incalcari a Conventiei constituie in sine o satisfactie echitabila suficienta pentru orice prejudiciu moral suferit de reclamanti".
Una dintre familiile care solicita la CEDO reglementarea parteneriatului civil in Romania este formata din Florin Buhuceanu si Victor Ciobotaru. Alte 6 cupluri au spus ca vor sa ramana anonime.
Sursa : www.mediafax.ro