16 sep 2022 - CEDO

Romania a luat decizia de a interveni in favoarea Ucrainei la CEDO, in cauza impotriva Rusiei

România a depus la CEDO, vineri, cererea de intervenţie în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă împotriva Federaţiei Ruse la Curte, care are ca obiect încălcările grave ale drepturilor omului, comise în masă de Rusia în cadrul agresiunii militare desfăşurate pe teritoriul Ucrainei .

Cererea de interventie a Romaniei a fost adresata prin intermediul Agentului Guvernamental pentru CEDO, in baza articolului 36(2) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (Conventia), completat de regula 44 din Regulamentul CEDO, anunta MAE.

,,Aceasta interventie a Romaniei are loc in cadrul eforturilor tarii noastre de sustinere a Ucrainei, ca urmare a razboiului ilegal de agresiune declansat de Federatia Rusa impotriva acestui stat, inclusiv prin intermediul instrumentelor de drept international. Romania isi propune astfel sa transmita un mesaj principial, in spiritul actiunilor sale de promotor traditional al justitiei internationale. Demersul Romaniei de a interveni in aceasta cauza a fost initiat la solicitarea partii ucrainene, transmisa dupa introducerea de catre Ucraina la CEDO a cererii in forma completa, la 23 iunie 2022, urmata de comunicatul CEDO din 28 iunie 2022. MAE reaminteste ca Romania si-a aratat sustinerea pentru Ucraina in domeniul justitiei internationale si prin initierea, la 2 martie 2022, alaturi de alte state 39 de state, a procedurilor pe rolul Curtii Penale Internationale, precum si prin Declaratia de Interventie in procesul aflat pe rolul Curtii Internationale de Justitie in dosarul privind <Acuzatii de genocid in temeiul Conventiei pentru prevenirea si pedepsirea crimei de genocid (Ucraina c. Rusia)>, transmisa la CIJ la 13 septembrie 2022", potrivit unui comunicat de presa.

Acordarea permisiunii Statelor de a interveni in cauze aflate pe rol, ,,in interesul unei bune administrari a justitiei" (regula 44(3)) este o practica bine stabilita la nivelul CEDO. Interventia se solicita potrivit unei proceduri specifice si se acorda de catre CEDO, avand in vedere ca spetele aflate pe rol au o importanta publica majora si ca, de cele mai multe ori, impactul deciziilor se extinde dincolo de cazul individual respectiv. In cazul acordarii permisiunii de interventie, statele interveniente sunt invitate sa prezinte interventia sub forma de observatii scrise, in termenul stabilit de instanta. Continutul interventiei se va limita la aspecte principiale, cu precadere aspecte ce tin de admisibilitatea cererii si de chestiunea complexa a intrepatrunderii drepturilor omului cu dreptul international umanitar.

Sursa : www.mediafax.ro