03 dec 2020 - CEDO

Plangerea unui francez privind gestionarea epidemiei de COVID-19 de catre stat a fost respinsa de CEDO

Curtea Europeana a drepturilor omului a respins plangerea unui cetatean francez, care acuza stratul francez ca nu a gestionat bine epidemia de Covid-19.

Cei trei judecatori de la Strasbourg au decis ca Reanuad Le Mailloux nu a prezentat suficiente dovezi care sa arate ca a fost afectat in mod personal de deciziile luate de guvernul francez.

Barbatul, originar din Marsilia, face parte dintr-un grup de petitionari care au dat guvernul in judecata si in Franta pentru ca nu a furnizat masti de protectie personalului medical si a asigurat testarea in masa pentru Covid-19. De asemenea, francezii cereau justititiei autorizarea combinatiei de medicamente hidroxiclorochina/azitromica, ladata de profesorul Raoult de la Marsilia si care nu si-a divedit efectele terapeutice.

Curtea a transmis ca un cetatean european nu se poate plange de o practica nationala, doar pentru ca i se pare ca nu corespunde Conventiei Europene a Drepurilor Omului.

Statul francez a recunscut ca personalul medical nu a avut suficient echipament de protectie, dar spune ca a fost din cauza crizei mondiale.

Decizia CEDO vine la o zi dupa ce o comisie parlamentara a decis, la capatul a sase luni de ancheta, ca Franta nu a fost suficient pregatita pentru a gestiona pandemia si au fost erori pe parcurs. In zilele urmatoare vor fi publicate rezulatele acestei anchete parlamentare.

Sursa : www.mediafax.ro