Patriarhia, reactie dupa decizia CEDO: Parteneriatul civil legalizeaza concubinajul/ Primul pas spre legalizarea ,,casatoriei intre persoanele de acelasi sex"
Patriarhia Romană dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, precum şi legiferarea acestuia, întrucât el reprezintă „nu doar o inutilă suprapunere cu valida instituţie a căsătoriei”, ci şi o reală „subminare a asumării responsabilităţii integrale a celor doi soţi”.
Patriarhia Romana, in consonanta cu celelalte Biserici ortodoxe, dezaproba constant promovarea ideii de parteneriat civil, precum si legiferarea acestuia, intrucat el reprezinta ,,nu doar o inutila suprapunere cu valida institutie a casatoriei", ci si o reala ,,subminare a asumarii responsabilitatii integrale a celor doi soti, precum si sursa toxica (dovedita in alte societati) a destramarii importantei si autoritatii moral formatoare a familiei".
,,In realitate, parteneriatul civil legalizeaza concubinajul, ii deresponsabilizeaza in timp pe cei doi parteneri in detrimentul mamei si al copilului, deservind practic interesul major al acestuia. Cadrul legal care protejeaza in mod optim ,,cresterea, educatia si instruirea copiilor" este doar familia naturala (art. 48, al. 1 din Constitutia Romaniei). Din punct de vedere moral parteneriatul civil este un surogat al casatoriei si un element destructurant al ordinii spirituale si morale din societate", arata Patriarhia Romana, dupa decizia CEDO in legatura cu familia.
Potrivit unui comunicat transmis de Patriarhia Romana, legalizarea parteneriatelor civile a devenit pretutindeni unde a fost acceptata primul pas spre legalizarea ,,casatoriei intre persoanele de acelasi sex", ea nefiind decat mijlocul prin care se poate ajunge la aceasta ,,casatorie".
Acordarea unui statut legal ,,cuplurilor" de acelasi sex, prin legalizarea parteneriatelor civile, s-a dovedit a fi ,,doar o sireata si favorabila miscare politica spre acordarea ,,dreptului" de a se casatori persoanelor care, prin natura optiunilor sexuale libere, se situeaza totusi in afara ratiunilor si scopurilor fondatoare ale familiei naturale intemeiate pe casatorie".
Patriarhia precizeaza ca experienta statelor care au legalizat casatoriile intre persoanele de acelasi sex este ,,graitoare".
,,Domeniul dreptului familiei este insa ,,strans legat de traditiile culturale si istorice ale fiecarei societati si de conceptiile sale profunde", asadar niciun text european sau international nu poate obliga statele sa creeze un statut particular pentru cei care coabiteaza, fie ei de sex diferit, fie de acelasi sex", mai transmite Patriarhia Romana.
Sursa : www.mediafax.ro