26 mar 2018 - CEDO

O noua amanare in dosarul Colectiv. Apartinator: Mergem si la CEDO

O nouă amânare a fost dispusă de Tribunalul Bucureşti, luni, în dosarul Colectiv, pe motivul lipsei procedurii. Părinţii unei tinere rănite spun că îi vor scrie procurorului general al României, pentru a îi cere ajutorul în urgentarea cauzei, urmând să apeleze şi la CEDO.

"Trebuie sa se faca dreptate si noi nu ne vom lasa in acest proces. Vom lupta pe toate partile. Mergem si la CEDO si oriunde", a declarat Maria Apostol, mama uneia dintre supravietuitoarele tragediei din club Colectiv.

Dupa doi ani si jumatate de la incendiul din Colectiv, tatal Adinei Apostol, unul dintre supravietuitori, a facut un apel "disperat" la procurorul general Augustin Lazar "pentru a face ceva ca sa mearga ceva in tara asta, sa mearga procesele astea".

"Nu se poate asa ceva. Sunt 65 de morti, sunt aproape 200 de oameni care sunt distrusi pe viata, care nu vor mai fi oameni niciodata. O sa-i trimitem special o scrisoare (n.r. lui Augustin Lazar) ca sa intervina cumva, dupa litera legii", a explicat tatal fetei.

La randul ei, Adina Apostol a declarat ca nu i se are normal ca cererea unuia dintre patronii clubului Colectiv, inculpat in dosar, i-a fost aprobata cererea pentru a putea pleca in strainatate.

"Este incredibil. Am inteles ca este vorba de prezumtia de nevinovatie, doar ca ei au voie sa faca ce vor. Ei pot sa plece, sa se duca, sa se distreze, noi nu. Eu nu am voie sa stau nici macar in soare. Nu poate sa ma bata soarele pe fata pentru ca pot face cancer si ei au voie sa plece in Republica Mauritius, Madagascar si unde mai vor, ca eventual sa nu se mai intoarca", a afirmat Adina Apostol.

In opinia ei, amanarile repetate in instanta inseamna "un stres in plus".

"Sunt un stres in plus. De fiecare data venim si stam o ora, apoi plecam pentru ca este lipsa de procedura, deoarece anumite persoane nu raspund citatiilor sau nu sunt la aceeasi adresa. Fac un apel catre cei care sunt implicati in mod direct in acest proces sa vorbeasca cu avocati, chiar daca nu-i intereseaza macar sa anunte completul de judecata ca sa nu mai stam dupa ei. Ne punem piedici unul altuia acum", a precizat Adina Apostol, adaugand ca inca mai are 15 operatii de facut, interventii care se succes la o luna si jumatate distanta, fapt pentru care nu-si poate incepe inca serviciul.

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, inculpat in dosarul Colectiv, a explicat ca nu de el "tin aceste amanari".

"Am fost si voi fi prezent la toate termenele. Nu de mine tin aceste amanari. Lipsa de procedura nu este invocata de mine si nu din cauza mea e lipsa de procedura", a declarat fostul edil al Sectorului 4.

Tribunalul Bucuresti a dispus, luni, amanarea pentru un nou termen, 7 mai, ora 12.00, in dosarul Colectiv, in care sunt inculpati fostul primar Cristian Popescu-Piedone, patronii clubului si pompierii Antonina Radu si George Petrica Matei. Motivul a fost lipsa procedurii, mai exact faptul ca una dintre cele doua citatii trimise catre doua parti civile implicate in proces care se afla in Spania, nu a fost confirmata primirea ei. Si de data aceasta procurorii au solicitat ca Statul Roman sa fie parte in proces, ca garant pentru plata despagubirilor.

O amanare a mai fost data pe 12 februarie, pentru 26 martie, tot din cauza neindeplinirii procedurii de citare cu doua parti civile care se afla in Spania.

Procesul a inceput pe fond in mai 2017, insa a fost amanat de mai multe ori din motive procedurale, in principal pentru ca nu au fost citate corect partile vatamate din dosar.

Procurorii de la Parchetul General au trimis in judecata dosarul Colectiv la data de 28 aprilie 2016. Patronii clubului, George Alin Anastasescu, Paul Catalin Gancea si Costin Mincu, sunt acuzati de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa. Cercetarile au fost extinse si asupra reprezentantilor firmei care a livrat artificiile in club, Golden Ideas Fireworks. In 15 ianuarie 2018, judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis reunirea cauzei aflate pe rolul acestei instante cu cea a dosarului de la Tribunalul Militar, in care sunt cercetati doi angajati ai ISU, Antonina Radu si George Petrica Matei, pentru abuz in serviciu. In acelasi dosar este judecat si judecat fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Artificierul firmei, Viorel Zaharia, este acuzat de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa in timp ce patronii Cristian Nita si Daniela Nita sunt acuzati de favorizarea faptuitorului si sustragerea sau distrugerea de probe ori inscrisuri.

In dosar au fost puse sub acuzare firmele SC Colectiv Club SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa, in forma agravanta, avand ca urmare decesul mai multor persoane si vatamare corporala din culpa, in forma agravanta, avand ca urmare vatamarea mai multor persoane.

Sursa : www.mediafax.ro