05 aug 2020 - CEDO

MAE anunţă că Guvernul nu va contesta decizia prin care CEDO i-a dat dreptate Laurei Kovesi

Guvernul nu va contesta decizia CEDO în cauza Kovesi vs România, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe (MAE). În următoarele şase luni, autorităţile trebuie să vină cu un plan de măsuri pentru implementarea deciziei luate după ce Kovesi a sesizat CEDO în legătură cu modul în care a fost revocată de la conducerea DNA în 2018. Mai mulţi profesionişti în drept au văzut decizia CEDO ca fiind una greşită sau superficială.

Printr-un comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Externe anunţă că Guvernul nu va contesta hotărârea CEDO în cazul Kövesi c. România, prin retrimiterea  la Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). 

Contestaţia deciziei luate de CEDO la 5 mai putea fi făcutâ până astăzi, cel târziu, însă ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a decis să nu facă acest lucru, la propunerea Agentului Guvernamental pentru CEDO.

Începând de azi, România are şase luni la dispoziţie pentru a prezenta Consiliului de Miniştri ai Consiliului Europei un plan de măsuri pentru implementarea deciziei CEDO referitoare la garantarea independenţei procurorilor.

CEDO i-a dat câştig de cauză Laurei Codruţa Kovesi în procesul intentat după ce a fost revocată din funcţie în 2018, prin decretul preşedintelui Klaus Iohannis, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, care l-a obligat pe şeful statului să o demită.

CEDO a stabilit că fostei şefe a Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au fost încălcate dreptul de acces la o instanţă şi, respectiv, al libertăţii de exprimare, drepturi reglementate prin articolele 6 şi 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Decizia CEDO în această cauză a generat numeroase reacţii printre profesionişti. Dana Gîrbovan spre exemplu, şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, a văzut hotărârea drept una "superficială, care a ignorat arhitectura constituţională a statutului procurorilor".

La rândul său Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR, a spus că nu înţelege decizia CEDO şi că aceasta este "discutabilă şi greşită pentru că nu poate CEDO verifica legalitatea unei hotărâri a CCR unde se judecă doar conformitatea legii cu Constituţia, nu se judecă oameni sau firme".

Sursa : www.mediafax.ro