23 ian 2023 - CEDO

Hotarare istorica la CEDO. Cartile care prezinta casatoria intre persoane de acelasi sex sunt adecvate pentru copii

Etichetarea unei cărţi de ficţiune cu referiri la căsătoria între persoane de acelaşi sex ca fiind dăunătoare pentru copii încalcă libertatea de exprimare, a declarat, luni, Curtea Europeană a Drepturilor Omului într-o hotărâre istorică.

"Restrangerea accesului copiilor la astfel de informatii nu a urmarit niciun scop pe care sa il poata accepta ca fiind legitim", se arata in hotararea Curtii.

Procesul a fost intentat de catre autoarea unei colectii de basme a caror poveste se invartea, in unele cazuri, in jurul casatoriei intre persoane de acelasi sex. De exemplu, un pasaj din una dintre carti descria o printesa si fiica unui cizmar dormind una in bratele celeilalte dupa nunta lor, relateaza .

Distribuirea acelei carti, "Gintarine sirdis", sau "Inima de chihlimbar", a fost suspendata la scurt timp dupa publicare, in martie 2014. Cand a fost reluata, un an mai tarziu, cartile au fost distribuite cu o eticheta care avertiza ca basmele ar putea fi daunatoare pentru copiii sub 14 ani.

Autoarea, Neringa Macate, a intentat un proces civil impotriva editorului cartii in Lituania, sustinand ca referintele la relatiile intre persoane de acelasi sex nu pot fi considerate ca fiind daunatoare pentru copii. Dupa ce cererea sa a fost respinsa de instantele lituaniene la toate nivelurile, ea a depus o cerere in fata CEDO in noiembrie 2019. Ea a murit in 2020.

In hotararea sa, instanta a constatat ca "masurile impotriva cartii reclamantei au avut ca scop limitarea accesului copiilor la informatii care descriu relatiile intre persoane de acelasi sex ca fiind in esenta echivalente cu relatiile intre persoane de sex diferit".

Acest lucru, a constatat instanta, a incalcat articolul 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care se refera la libertatea de exprimare. Curtea nu a fost convinsa de argumentul guvernului lituanian potrivit caruia cartea "a promovat familiile de acelasi sex in detrimentul altora".

"Dimpotriva, basmele pledasera pentru respectul si acceptarea tuturor membrilor societatii intr-un aspect fundamental al vietii lor, si anume o relatie angajata", se arata in decizia instantei.

Este primul caz in care CEDO a fost chemata sa se pronunte cu privire la restrictionarea accesului la literatura pentru copii care prezinta referiri la relatiile intre persoane de acelasi sex. Hotararea a fost sarbatorita de organizatiile pentru drepturile LGBTQ+.

Sursa : www.mediafax.ro