21 mai 2020 - CEDO

Girbovan, dupa hotararea CEDO in privinta lui Kovesi: ,,Este destul de superficiala decizia Curtii"

Judecatoarea Dana Girbovan a precizat, azi, referitor la decizia CEDO in privinta Laurei Codruta Kovesi, ca CCR a fost atacata pe nedrept.

,,A fost din nou atacata CCR pe motiv ca ar fi ingradit un drept fundamental al doamnei procuror-sef. In realitate, daca citim cele doua decizii (CEDO si CCR, n.r.) cu atentie, o sa observam ca nu a existat nici macar o sfera de interferenta intre cele doua", a spus magistratul la Marius Tuca Show.

CCR face o analiza a raporturilor intre autoritatile statului in cadrul constitutional. De asemenea, nicio clipa CCR nu a analizat dreptul titularului functiei, adica Laura Codruta Kovesi, de ataca sau nu ataca propunerea ministrului de revocare de la sefia DNA.

,,CCR nu face niciun fel de referire la limitele controlului pe care instantele le-ar putea face cu privire la decizia de revocare. S-a rezumat la a analiza care este rolul ministrului, al presedintelui in raportul acesta si care care sunt limitele controlului administrativ intr-o eventuala cerere a ministrului, fara sa vizeze persoana. Pe de alta parte, CEDO (...) priveste problema strict din punctul de vedere a dreptului individual", mai spune Dana Girbovan.

,,Este destul de superficiala decizia Curtii, pentru ca nu are in vedere aceste considerente", mai spune sursa citata. Sunt planuri diferite in decizia CEDO si CCR.

,,CEDO nu face aceasta analiza a modului de numire. Spune ca in Romania, chestiunile ce privesc cariera magistratilor pot fi atacate in contencios. Si asa este. Dar nu poti sa pui sub semnul egalitatii o numire prin concurs (...) si o numire facuta pe fundamente politice".

 

 

Sursa : www.mediafax.ro