25 ian 2023 - CEDO

Curtea Europeana a Drepturilor Omului va judeca in cazul zborului MH17 doborat in 2014. Olanda vrea ca Rusia sa fie trasa la raspundere

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a confirmat că va accepta un proces olandez împotriva Rusiei în legătură cu doborârea zborului MH17 în 2014, potrivit BBC.

In iulie 2014, Boeingul 777 zbura din capitala olandeza spre Kuala Lumpur, Malaezia, cand a fost lovit de o racheta sol-aer de fabricatie ruseasca. Atacul a avut loc in timpul unui conflict intre rebelii pro-rusi si fortele ucrainene din regiunea Donbas din Ucraina.

Toate cele 298 de persoane aflate la bordul zborului Malaysia Airlines de la Amsterdam au fost ucise. Guvernul olandez sustine ca dezinformarea Rusiei cu privire la rolul Moscovei in acest incident reprezinta o incalcare a drepturilor omului in cazul rudelor. Rusia neaga acuzatiile.

Olanda mai sustine ca Rusia a jucat un rol-cheie in catastrofa aeriana, iar judecatorul trebuie sa stabileasca daca Moscova a avut sau nu ,,control efectiv" asupra zonei din Ucraina de unde a fost trasa racheta.

Decizia CEDO este doar procedurala si nu se pronunta asupra fondului cauzei, dar arata ca instanta considera ca Rusia poate fi trasa la raspundere pentru incalcarile drepturilor omului din regiunile Luhansk si Donetk.

Ar putea trece ani de zile pana la pronuntarea unei hotarari, dar daca CEDO emite un verdict de vinovatie impotriva Rusiei, Moscova ar putea fi obligata sa plateasca daune rudelor victimelor.

In septembrie anul trecut, Rusia a incetat sa mai fie parte la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, dar instanta poate inca sa se ocupe de cererile impotriva Rusiei privind actiunile de pana la acea data.

In noiembrie, un tribunal olandez de la Complexul Judiciar Schiphol a gasit trei barbati, doi rusi si un ucrainean, vinovati de crima pentru rolul lor in doborarea MH17. Instanta a concluzionat ca racheta a fost trasa in mod deliberat pentru a dobori un avion.

Cei trei barbati au fost condamnati in lipsa la inchisoare pe viata. Se crede ca ei se afla in Rusia. Deoarece Moscova a condamnat verdictul ca fiind scandalos si motivat politic, este extrem de putin probabil ca acestia sa fie predati.

Sursa : www.mediafax.ro