Curtea Europeană a Drepturilor Omului: Lokdown-ul nu e arest la domiciliu
Recent Curtea Europeana a Drepturilor Omului a fost sesizata cu o petitie venita din partea unui roman.
In ea, petentul acuza ca s-a simtit ca si cum era arestat la domiciliu. Asta din cauza masurilor impuse in lockdown Judecatorii au motivat ca aceasta acuzatie nu poate fi asimilata unei astfel de masuri. Mai mult, ea a venit intr-un context exceptional si imprevizibil.
Totusi, jurnalistii au stat de vorba cu oamenii care au spus ca, desi le-a fost greu, nu s-au simtit ca niste detinuti.
Vi s-a parut ca ati fost arestati la domiciliu in lockdown? Neli: ,,Nu neaparat ca un arest la domiciliu dar in orice caz, o situatie noua."
Alina: ,,La inceput, dar dupa m-am obisnuit. Sincer nu prea a fost afectata pentru ca eu tot m-am vazut (cu prietenii n.r.), dar a fost destul de greu."
Denisa: ,,Da, am simtit lipsa de comunicare mai mult. Insa lucrand, am fost ocupata si a decurs cat de cat ok. Am pastrat relatia fie si online, deci a fost in regula."
Cristian: ,,Asta este una dintre cele mai mari prostii pentru ca e o chestie normala, trebuia sa scapam de aceasta pandemie. A trebuit sa gasim alte chestii prin care sa comunicam. Am descoperit dupa ca putem sa ne vedem unii la altii acasa si au inceput petrecerile acasa."
Iva: ,,Nu mi s-a parut ca am fost arestata la domiciliu. A fost un fel de soc, adica nu cred ca se astepta nimeni la asa ceva. Am trecut peste, suntem mai open-minded, iar asta ar fi un aspect pozitiv."
Cei care s-au simtit arestati la domiciliu nu trebuie sa gandeasca asa. Asta pentru ca nimeni nu i-a pedepsit pentru ca au gresit cu ceva. O spune Simona, psiholog cu o experienta de peste 15 ani. ,
,Se aseamana destul de mult carantinarea asta, izolarea la domiciliu, cu arestul la domiciliu. Noi nu am fost pedepsiti sau noi nu am platit pentru ceva ce am facut. Ea trebuie privita nu ca o pedeapsa ci ca pe ceva ce trebuie sa facem pentru binele comun. Nu este ca si cand am fi fost noi in casa, inchisi fiecare dintre noi, iar toti ceilalti erau pe afara", explica psihologul Simona Popescu.
,,Eu am intalnit multe persoane care au spus ca o perioada mai frumoasa decat asta n-au avut, in sensul ca au reusit sa stea acasa cu familia, sa se reconecteze, sa faca lucruri impreuna, sa stea mai mult timp cu copiii si chiar sa petreaca timp de calitate cu ei", adauga ea.
Cum accesul la justitie este garantat si liber, exista posibilitatea ca cei de la CEDO sa se mai confrunte cu astfel de petitii utopice. O spune avocatul Matei Stoenescu.
Masura a fost inevitabila si aplicata in conditiile legii. Cand apar calamitati, dezastre sau pandemii, asta este singura solutie.
,,Nu trebuie sa uitam faptul ca starea de urgenta prin excelenta reprezinta o limitare nu numai a dreptului la libera circulatie, ci a mai multor drepturi si libertati fundamentale prevazute de Constitutie ,dar care este instituita pentru protejarea unui interes superior si, de regula, un interes general. Trebuie sa respectam aceste derogari de la drepturile si libertatile fundamentale, niste interdictii, pentru ca pana la urma nu trebuie sa uitam ca sunt instituite in favoarea noastra", este de parere Matei Stoenescu.
Sursa : www.mediafax.ro