11 oct 2022 - CEDO

CEDO: Elvetia discrimineaza barbatii in privinta pensiilor

In prezent, femeile al caror sot moare primesc o pensie de urmas pentru tot restul vietii lor, in timp ce barbatii primesc plati doar daca au copii sub 18 ani, scrie .

Decizia s-a axat pe cazul lui Max Beeler, un elvetian a carui sotie a murit intr-un accident la inceputul anilor 1990. In varsta de 41 de ani, el a renuntat la locul de munca pentru a avea grija de cei doi copii mici ai lor si a fost sustinut de o pensie de vaduv, a relatat presa locala.

Dar in 2010 platile de pensie au fost oprite, deoarece copilul sau cel mic a implinit 18 ani.

Daca Max Beeler ar fi fost femeie, platile ar fi continuat pentru tot restul vietii sale, indiferent daca ar fi avut sau nu copii. Beeler, care nu mai lucra de multi ani si se baza pe pensie, a depus un recurs impotriva deciziei.

Pensia a fost anulata, deoarece instanta din regiunea sa locala a declarat ca legea a recunoscut in mod deliberat ca barbatii sunt principalul sustinator al familiei in majoritatea familiilor.

Instanta a argumentat ca vaduvii cu responsabilitati de ingrijire a copiilor ar trebui sa se intoarca la locul de munca odata ce copiii devin adulti, in timp ce acest lucru nu este valabil si pentru vaduve.

Cazul a fost in cele din urma adus la CEDO, unde Beeler a sustinut cu succes ca a fost discriminat.

Instanta a constatat ca rolul femeilor la locul de munca se schimbase si ca, prin urmare, discrepanta incalca articolul 14 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, intrucat discriminarea era indreptata impotriva barbatilor.

Domnul Beeler isi va primi acum pensia, iar alti vaduvi vor putea sa se prezinte pentru a solicita beneficii neplatite.

Se asteapta ca aceasta decizie sa redeschida o dezbatere de lunga durata in Elvetia cu privire la cat de multa putere ar trebui sa aiba judecatorii europeni asupra legislatiei nationale.

CEDO este o instanta internationala cu sediul la Strasbourg, in Franta, care se pronunta cu privire la presupusele incalcari ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Conventia are 46 de semnatari, inclusiv multe tari, precum Elvetia, care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Sursa : www.mediafax.ro