28 iun 2021 - CEDO

CEDO: Ce drepturi si libertati incalca Romania, al 4-lea cel mai condamnat stat de catre Curtea Europeana

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a publicat luni lista cauzelor nesolutionate de Romania in dosare ce au ca obiect incalcarea drepturilor omului.

Astfel, CEDO arata ca Romania are cel putin 20 de incalcari ale drepturilor omului, printre acestea fiind violenta domestica, consimtamantul pentru un act sexual si accesul la justitie.

CE DREPTURI SI LIBERTATI INCALCA ROMANIA:

Esecul dezvoltarii unei practici judiciare stabilite si coerente in ceea ce priveste consimtamantul dat de minori in cazul agresiunilor sexuale Detentiile ilegale si maltratarea in cazul inchisorilor secrete ale CIA Esecul autoritatilor de a face anchete semnificative si eficiente in cazuri de homofobie, LGBT. Investigatii ineficiente pe represiunea violenta a protestelor antiguvernamentale (dosarul Revolutiei) Utilizarea disproportionata a armelor de foc de catre politie sau interventii speciale in forta Utilizarea disproportionata a fortei in raiduri ale politiei bazate motivate etnic Supraaglomerarea si conditiile proaste din inchisori si locuri de detentie Conditii materiale proaste ale condamnatilor pe viata, cei aflati in izolare si incatusarea sistematica Protectia juridica, ingrijirea medicala si sociala deficitara acordata tinerilor persoanele cu dizabilitati mintale Deficiente in cadrul legal care reglementeaza plasarea involuntara in spitale de psihiatrie Gestionarea necorespunzatoare a conditiilor psihiatrice ale detinutilor Supraaglomerarea si conditiile precare din institutiile psihiatrice. Incapacitatea procurorului sef DNA de a contesta in mod eficient incetarea prematura a mandatului ei Durata excesiva a procedurilor civile si penale Esecul sau intarzierea semnificativa in respectarea deciziilor judecatoresti interne finale de catre administratie sau persoane juridice aflate in responsabilitatea statului. Lipsa garantiilor privind protectia vietii private in contextul masurilor de supraveghere din Legea securitatii nationale. Esecul autoritatilor de a intreprinde actiunile adecvate pentru a aborda problema violentei domestice Condamnarea nejustificata a unui avertizor de integritate care a dezvaluit interceptari ilegale ale SRI Ineficienta mecanismului privind restituirea proprietatilor nationalizate de regimul comunist Lipsa garantilor in procedurile de expulzare de la nivel national facute pe motive de securitate

Sursa : www.mediafax.ro